PRÁCE 🧰

Nezávislé topení do auta - proč si ho pořídit a jaká je cena?

2. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Přijít v zimě do vyhřátého vozu může být opravdu jeden z velkých benefitů nezávislého topení. Kromě toho auto dřív rozmrzne a nemusíte škrábat. Co pro to potřebujete udělat?

Nezávislé topení do auta: Co to je a vyplatí se?

Možná se vám to zdá jako zbytečná záležitost, protože roky jezdíte a nikdy jste tento artikl v autě nepotřebovali. Ale tipli bychom, že jakmile si nezávislé topení jednou vyzkoušíte, těžko se ho budete vzdávat. Zejména v případech, kdy se topení dá ovládat pomocí mobilního telefonu, a tak si auto hezky vyhřejete ještě z pohodlí domova.

Nezávislé topení se asi nejvíce vyplatí lidem, kteří parkují své vozidlo na ulici. Přeci jen o garážované auto je lépe postaráno mezi čtyřmi stěnami, kde je teplota přeci jen vyšší než ta venkovní. Nicméně tohle topení ocení i každý dobrodruh nebo cestovatel v obytné dodávce. Uznejte, každý bude blahem bez sebe když se probudí uprostřed Alp do vyhřátého prostoru auta, ostatně lepší než drncat zuby o sebe, protože je zima.

Jak to funguje?

Každý ví, že jakmile auto nastartuje, musí chvíli počkat, než se z výdechů klimatizace začne linout teplý vzduch. V některých případech to trvá i několik minut. A pokud jste si zapomněli doma rukavice, může to být několik nekonečných minut.

V případě nezávislého topení rozeznáváme dva druhy - teplovzdušné a teplovodní topení. Tyto druhy jsou poháněny palivem, existuje například benzínové nezávislé topení do auta nebo nezávislé naftové topení 12V.

V případě teplovodního topení se na chladící okruh auta nainstaluje topné těleso. Jakmile topení zapnete, toto těleso začne prohřívat okruh. To se děje pomocí paliva, které si přímo odebírá - nicméně spotřeba je v tomto ohledu zanedbatelná. Z okruhu se následovně - zjednodušeně řečeno - pomocí ventilátorku dostane teplo i do kabiny. Tento druh nese také výhodu, že své auto chráníte od studených startů, protože se motor ještě před startem předehřeje díky teplé chladící kapalině. Někdy se můžete setkat i s elektrickým topením, ale v tomto případě je nutné mít k dispozici 230V zásuvku.

V druhém případě - tedy při "horkovzduchu" - je mechanismus trochu jednodušší, protože se nic neinstaluje do prostoru motoru, nýbrž do samotné kabiny. Pracuje na principu výměny vzduchu, tedy do kabiny skrze jeden výdech fouká teplý vzduch, zatímco sání a i výfuk vzduchu jsou vyvedeny mimo vozidlo. Tento typ se tak hodí pro celonoční topení a setkáte se s ním zejména u obytňáků. Na rozdíl od výše zmíněného si toto topení dokáže nainstalovat i sám kutil, ačkoli je to přeci jen trochu více náročný zásah do vozidla, a tak zvažte, zda-li to přeci jen nenecháte na zkušeném mechanikovi.

Systém nezávislého topení se dá ovládat buď ve voze a to pomocí tlačítek na displeji nebo s dálkovým ovladačem. Ta lepší topení to umí už skrze mobilní aplikaci, takže si můžete přesně nastavit, kdy se má spustit zahřívání vozu. A přijít už jen do hotového.

Jaká je cena nezávislého topení do auta?

Pravda nejedná se zrovna o levnou záležitost, a tak si připravte částku v řádech desítek tisíc korun. Nicméně ten, kdo bydlí na horách nebo kde se drží opravdu krutá zima, dokáže nezávislé topení ocenit a využít. Počítejte také s tím, že finální částka se odvíjí především od modelu vozu, do kterého nezávislé topení chcete na instalovat - výrazně tak ušetříte, když si kupujete nové auto a tento doplněk zvolíte jako příplatkový. Pokud ale žijete ve městě a také se v něm nejvíce pohybujete, bude to asi zbytečná investice.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články