PRÁCE 🧰

Nejprodávanější auta roku 2022 v Česku: Škodovku o první místo připravil Korejec z Nošovic

15. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Automobilový trh v posledních měsících ovlivnilo rovnou několik významných událostí. Na ty zareagovaly nejen firmy, ale také domácnosti, jejichž preference se zcela zásadním způsobem mění, což dokazuje i letošní žebříček nejprodávanějších aut v Česku.

Domácnosti promluvily: Tohle jsou nejprodávanější auta roku 2022 v ČR

Nejprodávanější auta v ČR 2022: Škodovka přišla o prvenství

Škodovka kralovala garážím i srdcím tuzemských i zahraničních motoristů po mnoho dlouhých let. Její prodeje překonávaly rekordy a v Česku se stabilně držela na předních příčkách, co do oblíbenosti i počtu prodaných kusů. Letos se ale stalo něco, co málokdo čekal. O prvenství ji připravila jihokorejská automobilka, která letošní nejprodávanější vůz vyrábí ve slezských Nošovicích.

Dosud dokázala Hyundai Škodovku porazit jen v některých měsících. Aby ji ale překonala za celý rok, to bylo dříve nemyslitelné. Není sice jasné, jak velký vliv má obliba jednotlivých modelů a jaký nedostatek náhradních dílů a s tím spojené dlouhé čekací lhůty, pravdou ovšem zůstává, že žebříček nejprodávanějších modelů aut u tuzemských domácností za první tři čtvrtletí 2022 ovládl model Hyundai i30.

Toho se v průběhu letošního roku prodávalo stejně jako dvou nejprodávanějších modelů škodovek dohromady. Za první tři čtvrtletí letošního roku si tuzemské domácnosti pořídily celkem 8 030 vozů značky Hyundai a 6 997 škodovek. Třetí místo pak patří značce Dacia s 4 707 vozy. Následují Toyota a Kia.

Domácnosti promluvily: Tohle jsou nejprodávanější auta roku 2022 v ČR

Žebříček nejprodávanějších modelů aut za první tři čtvrtletí roku 2022 mapuje následující tabulka:

Domácnosti promluvily! Tohle je deset nejprodávanějších modelů aut za první tři čtvrtletí roku 2022
ModelPočet prodaných kusůMeziroční změna
Hyundai i303381   +24,5 %
Hyundai Tucson   2608  +20,5%
Dacia Duster1909 +25,7 %
Škoda Kamiq1705-40,1 %
Škoda Fabia   1642-0,5 %
Dacia Sandero   1630+13,3 %
Škoda Karoq   1536-16,3 %
Kia Ceed923+26,4 %
Dacia Jogger920-
Kia Sportage848+57,9 %

Domácnosti promluvily: Tohle jsou nejprodávanější auta roku 2022 v ČR

Dodací lhůty hrají do karet vítězi

Pandemie covidu, stejně jako situace na Ukrajině, nedostatek náhradních dílů a zvyšující se ceny materiálů, energie i lidské práce jdou ruku v ruce s dlouhými dodacími lhůtami, které se nyní počítají na několik měsíců. Zatímco Hyundai umí nejprodávanější modely dodat za tři až pět měsíců, čekací lhůty u škodovky bývají mnohdy delší než rok. A domácnosti zkrátka nejsou ochotny čekat.

Čekací lhůty, případně dostupnost aut, hýbou i s množstvím registrací dacií. Tato rumunská značka kvůli nedostatku vozů v poslední době ztrácela a nyní se vrátila na dřívější pozice. Například třetí nejprodávanější model Dacia Duster dotahuje na Hyundai Tucson, malé Sandero drží krok se Škodou Fabia. Nečekaným „skokanem roku“ je i nový model Jogger, který se hned první rok na trhu stal u českých domácností druhým nejoblíbenějším kombíkem hned po Hyundai i30.

Auta musí podle prodejců zdražovat

S výše uvedeným žebříčkem nepochybně zamíchalo i rozdílné tempo, jakým se do cen promítají rostoucí náklady. Ceny surovin i energií jsou nevyzpytatelné, proto řada prodejců zdražuje, a i v roce 2023 podle nejnovějších informací nadále zdražovat bude.

Podle prodejců dříve stačilo vyhodnocovat změny cen konkurence jen jednou za čas, v současnosti dochází k výrazným změnám z měsíce na měsíc. Auta, která dříve patřila mezi nejdražší, se tak mohou rázem ocitnout mezi těmi nejlevnějšími.

Ve finále ale samozřejmě vždy záleží na konkrétních představách a preferencích českých domácností, jejich ochotě na vyhlédnutý model čekat i úsporách, které hodlají novému vozu obětovat.

Zdroj info: Svaz dovozců automobilů, Hyundai, Toyota.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články