PRÁCE 🧰

Nejlevnější cestovní pojištění neznamená vždy to nejlepší

18. 6. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Výběr cestovního pojištění

Ne vždy a především život je toho důkazem, že ty nejlevnější věci nemusí být nejlepší, ač se tak na první pohled zdají. Realita je pak někde jinde a obzvlášť u cestovního pojištění na ni můžete těžce narazit.

Nejlevnější cestovní pojištění

Články na téma vhodné cestovní pojištění:

  1. Kalkulačka cestovního pojištění
  2. Jaké cestovní pojištění
  3. Nejlevnější cestovní pojištění - právě čtete
  4. 5 věcí, na které myslet, když si vybíráte cestovní pojištění
  5. Srovnání cestovního pojištění: Podle čeho vybírat?
  6. Srovnání cestovního pojištění je hračka. Ohlídejte si ale následující
  7. Proč se nevyplatí sjednávat to nejlevnější cestovní pojištění?
  8. Poradíme, jaké cestovní připojištění se vyplatí sjednat při cestách do zahraničí
  9. Víte, kolik stojí pojištění na hory a proč nevybírat to nejlevnější?
  10. Poradíme s výběrem kvalitního cestovního pojištění na lyže
  11. Jak funguje srovnávač cestovního pojištění a opravdu pomůže ušetřit?
  12. Poradíme, podle čeho poznat to nejvýhodnější cestovní pojištění
  13. Poradíme, jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění na dovolenou
  14. Jak vybrat cestovní pojištění? Držte se několika jednoduchých rad
  15. Poradíme, jak mezi nabídkami odhalit to nejlepší cestovní pojištění
  16. Pojištění na dovolenou s dětmi vás může uchránit nečekaných výdajů
  17. Pojištění na hory je věda! Poradíme, co dělat, aby pojišťovna plnila
  18. V jakých případech se vám bude hodit cestovní pojištění po ČR?
  19. Cestovní pojištění na hory je potřeba správně nastavit. Víte, jak na to?
  20. Jak ideálně nastavit limity pojistného plnění u zimní dovolené?
  21. Nejčastější zimní úrazy, jejichž ošetření bez pojištění zaplatíte

Češi jsou národem šetřivým, jenže někdy se to prostě nevyplatí. To máte stejně asi jako když někdo odmítá přezout zimní pneumatiky na letní, protože to něco stojí. Jenže ony ty zimní pneu nejsou kvalitou stavěné do letních podmínek a snadno dokáží řidiče zradit v těch nejdůležitějších chvílích a přesně tak je to s cestovním pojištěním.

Jestliže máte levné s nízkými limity a nedej bože se něco vážného stane, nebudete do konce života dělat nic jiného, než platit dluh za ošetření v nemocnici a to si ještě budete gratulovat, že se nestalo nic moc vážného. Jinak by to byla opravdu prekérní situace, s ohledem na to, že ošetření v zahraničí je opravdu drahé a opravdu vám veškeré léčebné výlohy nepomůže uhradit ani evropský zdravotní průkaz pojištěnce, který je spíše takovým balonem pro uplatnění základního vyšetření v dané zemi.

A věřte, že v některých zemí může být bráno za nadstandard, že za vámi lékař vůbec dorazí. Takže ačkoli často nadáváme na naše české zdravotnictví, můžeme být za něj ve finále rádi, neboť platí celosvětově za třetí nejlepší. Možná byste se totiž divili, jakou zdravotní péči mají (nebo spíše nemají?) například v Řecku. Ve zdejších nemocnicích není vůbec standardem mít specializované vybavení - počínaje například důležitým CT nebo MR.

A v Rumunsku za dobu covidu bylo zcela běžné, že pacienti přijeli svým vozem a do něj jim byla daná plicní ventilace, neboť ji v budově neměli do čeho zapojit. Takže ono je to takové dvousečné. Člověk si říká, že by si vlastně měl i dobře vybírat země, do kterých jede, protože kdyby se přihodilo opravdu něco vážného, tak chcete, aby se o vás někdo kvalitně postaral a to především ještě díky tomu, že máte cestovní pojištění.

Nízké limity se rychle vyčerpají

V zahraničí se to má tak, že i základní úkony stojí raketu – pro příklad můžeme uvést rentgenový snímek nebo převoz sanitkou do nemocnice, v horším případě vrtulníkem. To už jsme na statisícových částkách. Pokud by vás čekala ještě operace a následná léčba, je už možné, že limit 4 milionů nebude na pokrytí léčby stačit. Pak je samozřejmě na uvážení místní nemocnice a té české, jestli je pacient schopný k převozu do rodné země, pokud by nebyl, asi nemusím zdůrazňovat, kdo by přečerpání limitu zaplatil.

To samé se stane, pokud člověk odjede do zahraničí a už se z něj nevrátí živý. Může se stát cokoliv. Nejlevněji vyjde pozemní přeprava, ale pokud je nutné vypravit speciál do zemí třetího světa nebo do těch méně hospodářsky vyspělých, můžou se náklady vyšplhat do milionů. Nepojištěný člověk tak může svým blízkým zavařit do konce jejich života. Proto apelujeme na každého, aby se před cestou vždy pojistil. Cestovní pojištění není žádná drahá záležitost a komu by se zdálo, že ano, tak si prostě odpustí krabičku cigaret a může si místo toho koupit právě to pojištění. Ono je totiž rozdíl, když zaplatíte 150 korun za 4 dny nebo 40 milionů kvůli jedné hloupé minutě.

Abych se ale vrátila ještě k bodu tohoto článku, rozhodně se dívejte na limity. Pro výjezd do zahraničí se doporučuje, aby minimální částka výše limitů léčebných výloh byla 5 milionů korun, když bude víc, je to samozřejmě lepší.

Pokud se chystáte za velkou louži, je nutné přemýšlet už o mnohem vyšší částce, neboť zdravotní systém v USA je poměrně jiný a všechno, opravdu všechno, tam něco stojí a i 10 milionový limit je utracený během pár dní. Přístup nemocnic je pak po vyčerpání limitu od pojišťovny dosti nekompromisní.

Zkalkulujte si cestu a podle toho se rozhodněte

Občas je těžké vybrat to správné cestovní pojištění, ale určitě neprohloupíte, když se podíváte například na kalkulačku online cestovních pojištění, kde si pohodlně a především v klidu domova budete moci porovnat jednotlivé nabídky od pojišťoven. Porovnávejte nejen limity, ale také další služby, které pojištění zahrnuje, jedině tak vyberete vhodné pojištění šité vám na míru. Nicméně vyhýbejte se levným produktům, které často mají i nízké limity krytí a nedisponují takovými službami jako jiné.

Další věc, kterou je nutné zvážit, je možnost častějšího výjezdu do zahraničí. Jasně, pokud jezdíte jen dvakrát ročně, abyste si vybrali dovolenou, pak není nad čím uvažovat a to krátkodobé bude pro vás ideální. Ale pokud trávíte v cizině víc času než doma, pak by pro vás mohlo být finančně výhodnější dlouhodobé nebo celoroční pojištění (obě se liší počtem strávených dnů venku).

V neposlední řadě berte ohledy také na připojištění jako je to na odpovědnost a úrazové. V případě autozážitků je nutné mít výhodné podmínky od asistenční služby, která vás nenechá ani na konci světa ve štychu.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články