PRÁCE 🧰

Nejčastější připojištění k povinnému ručení ochrání vůz před živelnou pohromou, srnou i kunou

21. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, lidově označováno spíše jako povinné ručení, dnes dokáže dost dobře nahradit klasické havarijní pojištění. Připojistit se totiž můžete prakticky na všechna rizika, která vašemu autu na cestách hrozí. Která připojištění patří mezi ta nejčastější?

Jaké připojištění se vyplatí sjednat k řádnému povinnému ručení?

Články na téma připojištění k povinnému ručení:

  1. Jaké připojištění se vyplatí sjednat k řádnému povinnému ručení? - právě čtete
  2. Která připojištění se vyplatí sjednat k běžnému povinnému ručení?
  3. Jak na pojištění čelního skla, aby za vás pojišťovna škodu uhradila?

Pojištění skel

Stačí drobný kamínek, aby se po čelním skle auta rozběhl „pavouk“, žádající výměnu nebo opravu. Skla přitom tuzemské pojišťovny v rámci běžných pojistek už několik let automaticky neproplácejí. Proto je potřeba si tohle riziko dopojistit samostatně v rámci připojištění. Cena rozbitého skla totiž není zanedbatelná.

„Jen z připojištění skel se vyřeší ročně 70 000 pojistných událostí za zhruba 600 milionů. Průměrná výše jedné pojistné událostí spojené s opravou nebo výměnou skla se pohybuje okolo 8500 korun,“ říká pojistný matematik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.

Asistenční služby

Spousta řidičů si myslí, že v rámci povinného ručení mají na bezplatné asistenční služby automaticky nárok. To ovšem nebývá pravda. Běžné pojistky asistenci zdarma nezahrnují. Ta je většinou součástí připojištění anebo zmíněného havarijního pojištění.

Sjednat si asistenci přitom není časově ani finančně nákladné. A kvalitní asistenční služba vám pomůže s vybitou baterií, ztrátou klíčů, defektem pneumatiky, zabouchnutými klíčky, odtahem auta nebo odvozem domů. Dražší „asistenčky“ potom zahrnují i zapůjčení náhradního vozidla nebo zajištění ubytování.

Jaké připojištění se vyplatí sjednat k řádnému povinnému ručení?

Střet se zvěří a okus zvířetem

Podle statistik Policie ČR způsobí divoké zvíře okolo 15 % všech nehod v ČR. Zatímco nejčastěji končí pod koly aut srny, největší škodu způsobují divočáci. Podzim je navíc nejrizikovějším ročním obdobím. Proto se vyplatí přemýšlet o kvalitním připojištění, které pokryje všechny škody vzniklé v důsledku srážky se zvěří. Některé pojišťovny v rámci tohoto připojištění pojišťují i rizika spojená se zaparkovaným autem, a to včetně překousaných drátů (např. kunou).

Jaké připojištění se vyplatí sjednat k řádnému povinnému ručení?

Živelné události

Připojistit auto proti krupobití nebo pádu stromů, či skal, můžete i v rámci klasického povinného ručení. Připojištění proti živelným událostem zpravidla kryje zemětřesení, krupobití, nahodilé pády skal, stromů, sloupů či stožárů, sesuvy sněhu nebo zemin, požáry, výbuchy, údery blesku, povodně, záplavy nebo poškození vodou z vodovodních zařízení. Ani tady se ale pojistka nevztahuje na skla, která je potřeba pojistit samostatně.

Praktický tip závěrem

Při výběru vhodné pojistky nesázejte na to nejlevnější povinné ručení nebo havarijní pojištění. Nešetřete ani na případném připojištění. Nejlevnější pojistky totiž často nekryjí všechna rizika, která vás na cestách mohou potkat, případně jsou jejich limity nedostatečné. Více než na ceně proto vždy záleží na rozsahu pojistné ochrany a limitech pojistného plnění. Pozornost ale samozřejmě věnujte i výlukám, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Zdroj info: Česká kancelář pojistitelů, pojistné podmínky pojišťoven, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články