PRÁCE 🧰

Nehod motorkářů dlouhodobě ubývá, nejvíce bourají čtyřicátníci

12. 4. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Počet nehod motorkářů stagnuje každoročně na čísle 3000. Pozitivní je, že se počet nezdvojnásobuje, přestože v Česku vlastní motorku čím dál více lidí.

Podle centra dopravního výzkumu, který využívá pro zjištění dat Policie ČR, se vloni stalo 3129 nehod s účastí motorkářů. Zraněním podlehlo 82 z nich, dalších 329 bylo těžce zraněno. Mezi léty 2021 a 2020 mírně nehodovost poklesla a to o 3,3 %. Jedna dobrá zpráva ale přeci jen existuje, každoročně ubývá tragických nehod. Počet motorkářů usmrcených v důsledku dopravní nehody v posledních deseti letech ale neklesá tak dynamicky jako počet nehod s vážným zraněním.

V Česku je v současné době registrováno přes jeden milion tři sta tisíc motorkářů, kteří už rozhodně nejsou jen motocyklovými nadšenci jako kdysi. Řada lidí si motorku koupí pro zábavu a především pro provětrání hlavy - nevolí motocykl tedy k běžné přepravě do práce.

Poslední dobou se také ztrácí trend, kdy vážné nehody byly záležitostí pouze mladých řidičů. V současné době jsou nejrizikovější skupinou motocyklisté ve věku od 35 do 44 let. V této věkové skupině se rovněž vyskytuje vyšší procento úmrtnosti.

A jak se vyhnout dopravní nehodě? Je nutné, aby každý motocyklista byl při jízdě vidět a hlídal si okolní provoz. Úspěšný návrat domů také zaručí umění správně řídit jednostopý stroj a schopnost rychle reagovat na nečekané situace, především pak nepřeceňovat své síly a tachometr nehnat do vysokých nezvladatelných čísel.

Zdroj info: Tým bezpečnosti.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články