PRÁCE 🧰

Navigace - nastavení ne nejrychlejší, ale nejkratší, případně i nejekonomičtější trasy

18. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Máte za to, že nejkratší trasa musí být ta nejrychlejší? Proč v tom případě jezdíte po dálnicích, na kterých si vaši trasu zbytečně prodlužujete? Ano, je to rychlejší. A přesně to si také uvědomili výrobci a programátoři autonavigací a aplikací s navigacemi. A kde dál v nastavení navigace najdete výběr trasy podle toho, aby byla co nejekonomičtější?

Navigace - nastavení ne nejrychlejší, ale nejkratší, případně i nejekonomičtější trasy

Články na téma navigace do auta:

  1. Nejlepší offline navigace na cestu autem
  2. Navigace - nastavení ne nejrychlejší, ale nejkratší, případně i nejekonomičtější trasy - právě čtete
  3. Nejlepší autonavigace do mobilu
  4. Jakou navigaci do auta - GPS, vestavěnou nebo online v mobilu?
  5. Vestavěná navigace do auta - má smysl za ni platit?
  6. Navigace Here je lepší než Google Maps

Jaký je rozdíl mezi nejkratší a nejrychlejší cestou?

Tento rozdíl je zcela zásadní. Představte si situaci, kdy se potřebujete dostat z bodu A do bodu B a máte k dispozici tři trasy. První trasa, která povede přes kruhový objezd vám zabere asi 7 minut jízdy. V případě, že si vyberete trasu, která bude vést krátkou objížďkou přes semafory, cesta by vám normálně trvala asi 8 minut jízdy. A nakonec třetí a nejdelší trasa bez jakýchkoliv semaforů a kruhových objezdů by vám trvala asi 9 minut.

Nikdo z nás však v hlavě nenosí statistiky o tom, kolik aut v daném místě a jak rychle v tento stanovený čas projede. Avšak mnoho auto navigací tento fakt po dlouhá léta sbírá a ukládá.

Pokud celý jev jízdy z bodu A do bodu B převedeme do reálného světa, můžete se na první trase v období odpolední špičky, kdy se všichni vrací ze svých zaměstnání, zaseknout klidně i na 10-15 minut. Je to způsobeno především trhaným provozem, kdy se v místě kruhového objezdu relativně pravidelně snižuje rychlost na asi 20 km/h. Pokud jsou na cestě semafory, může se reálný cestovní čas ještě výrazně prodloužit.

Poslední trasa je, v tomto případě odpolední špičky, nejrychlejší trasou. Je to vlastně na stejném principu jako dálnice. Už víte, proč je tak důležité znát dopravní situaci v místech, přes které se chystáte přejet? Naštěstí to za vás v dnešní době už dělají navigace do auta.

GPS auto navigace nebo navigace v mobilu?

Divíte se, že ve vašich navigacích ještě nemáte možnost výběru z nejekonomičtější a nejkratší trasy? Možná jste ji jen neaktualizovali. Pokud se však ani po aktualizace neobjeví, je důležité si uvědomit, že postup výroby map, obdržení mapových podkladů, zanesení všech informací do mapových podkladů je časově velice náročná věc. Pokud ale chcete navigaci, která vám tuto možnost nabídne, podívejte se do svého mobilního telefonu do obchodu s aplikacemi, určitě nějakou kvalitní a vhodnou pro vás vyberete. Naštěstí dnes je na světě obrovský výběr nejen online, ale i offline navigací, které za vás vyberou tu nejrychlejší trasu.

Zdroj info: POI, Novinky, Svět Androida, TomTom, NaviStore.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články