PRÁCE 🧰

Náročný Pačejov plný havárek vyhrál Kopecký

3. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Motorsport

Výrazně obměněná Rallye Pačejov nabídla upravené tratě, různorodé počasí, těsné souboje i mnoho nehod. A to i přesto, že se ve velkém mistráku v podstatě o všem rozhodlo už na předchozí Barum Rally. Vítězství i tak bral Kopecký.

Náročný Pačejov plný havárek vyhrál Kopecký

Organizátoři si pro 43. Invelt Rally Pačejov připravili hned několik změn. Celkově sice účastníci absolvovali pouze dvanáct rychlostních zkoušek. Oproti předchozímu ročníku ale byly téměř všechny tratě upraveny a organizátorům se povedlo zařadit i úseky, které se v okolí Pačejova při rallye ještě nikdy nejely. Připravenost jezdců důkladně prověřilo počasí. V sobotu dopoledne svítilo slunce, odpoledne naopak vytrvale pršelo. V neděli se sice počasí umoudřilo, ale některé úseky vysychaly velmi pomalu. Už tak náročná volba pneumatik byla rázem ještě složitější.

První etapa

Do první etapy nejlépe vstoupil už jistý mistr České republiky Kopecký. Na zadek se mu ale doslova přilepili skvěle jedoucí Mareš a Stříteský. Václav Pech si tradičně dělal zálusk na vítězství, ale když ho na konci první rychlostní zkoušky potkal defekt a na třetí totálně zdemoloval retardér, za což obdržel penalizaci třiceti sekund. Nutno dodat, že Pech nebyl jediný, kdo dostal penalizaci za špatně projetý retardér. To, že zejména Mareš jel velmi pěkně, potvrzoval i fakt, že si s Kopeckým rozdělili výhry v prvních šesti erzetách – oba získali tři.

Náročný Pačejov plný havárek vyhrál Kopecký

Druhá etapa

První nedělní rychlostní zkoušku zahájil zostra Kopecký a vytvořil si nad druhým Marešem náskok, který už si udržel až do konce závodu. Zdá se, že má Filip Mareš s prvními „rychlostkami“ dne problém a vždy mu nějakou chvíli trvá, než najde ten správný rytmus. Svojí třetí pozici si už spíše udržoval Dominik Stříteský. Když navíc Pech, dotírající ze čtvrté pozice, chyboval u odbočky na legendární Muničák, kde ztratil další zhruba půlminutu, bylo už definitivně o všem rozhodnuto. Tématem se stala havárie Karla Štochla s Fabií R5, při které mu vyletěl motor z auta. Jedná se mimochodem v krátké době o několikátý případ, kdy z rallyové Fábie při nehodě vyletěl motor. Posádka nicméně vyvázla bez vážnějšího zranění.

Pro vítězství si v Pačejově dojel Kopecký před Marešem. Na krásném třetím místě dokončil Stříteský následovaný Pechem. Na páté místo se nakonec vlivem výpadků a chyb soupeřů posunul Aleš Jirásek. Působivý závod má za sebou i junior Filip Kohn, který se i se slabším vozem kategorie Rally3 dostal do nejlepší desítky jezdců. Kalendář Mistrovsví České republiky v rallye nyní čeká závěrečný podnik, kterým bude německá 3-Städte-Rally. Letmý pohled do startovní listiny ale ukazuje, že zde mnoho českých posádek startovat nebude.

Zdroj info: Rally Pačejov.
Zdroj médií: Facebook.

Podobné články