PRÁCE 🧰

Sada nářadí do auta: Co si přibalit na cestu autem?

8. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Určité druhy nářadí jsou stále i dnes nezbytným vybavením vozu. Co je však opravdu důležité přibalit za nářadí na cesty a čím si jen zbytečně přidáváte zátěž do vozu?

Nářadí do auta - co si vzít s sebou na cestu

Články na téma nářadí pro auto-moto:

  1. Nářadí do auta - co si vzít s sebou na cestu - právě čtete
  2. Test elektrického heveru 12V
  3. Druhy rázových utahováků
  4. Funkčnost a nastavení momentového klíče

Základní sada nářadí do auta - povinná výbava

Ze začátku bychom neměli zapomenout na povinnou výbavu. Tu tvoří lékárnička, jejíž obsah se mění podle typu motorového vozidla, reflexní vesta (v případě nehody musí všichni vystupující z vozu oblečenou reflexní vestu, proto doporučujeme mít v autě vždy úměrný počet), výstražný trojúhelník (v případě nehody umístěný 50 m za vozidlem, na dálnici 100 m) a náhradní (či dojezdové) kolo s (bezpečnostním) klíčem pro výměnu a heverem (pokud rezervu vaše auto nemá, toto nářadí mít nemusíte).

Sada nářadí do auta, která se vám bude hodit

Další nářadí, které by se vám mohlo hodit na vašich cestách je určitě šroubovák, nejlépe tedy plochý. Tím si totiž odkryjete různé plastíky, či kryty, které prsty jen tak neodděláte. Autožárovky dnes již podle vyhlášky povinné nejsou, ale i přes to je doporučujeme vozit s sebou. Doporučujeme si zjistit jaký typ patice, světelný tok, příkon a napětí ve svých světlech máte.

Dále je vhodné s sebou vozit například měřič tlaku v pneumatikách, či kvalitní svítilny (na možné rychlé opravy v noci). V případě poruchy se budou hodit i kvalitní a pevná tažná lana, či alespoň startovací kabely. Na oblíbenosti nabírají v posledních letech také alkohol testery, které by se mohly hodit po kvalitním večerním flámu.

Sada nářadí do auta: Co si přibalit na cestu autem?

V letních měsících by se vám také mohla hodit nádoba s vodou do ostřikovačů, abyste měli stále čistý a široký rozhled. Existují dva typy vody do ostřikovačů, v létě využijete tu letní, která lépe odstraní mouchy a mastnotu. V zimě ji pak vyměňte za zimní směs do ostřikovačů, která vám nebude zamrzat a nepoškodí vám tím celé ostřikovací ústrojí. V chladném období doporučujeme s sebou vozit i aditiva, rozmrazovače, či dostatek destilované vody. Auto vám poté poděkuje dokonalým chodem motoru i při studených startech. Aby vás ranní mráz nezaskočil, přibalte si s sebou při prvních mrazících i škrabku na okna. Na cesty si nezapomeňte do kufru přidat i kvalitní zimní řetězy na váš vůz.

Jaké nářadí do auta?

Z řad řidičů se na otázku, jaké nářadí vozí v autě, ozývá, že s sebou vozí i dostatek elektrikářské či lepící pásky, 13mm klíč, nůž, sadu lepení na kola, čistič brzd, rukavice. Ozvali se však i tací, kteří s sebou v kufru vozí hasící přístroj, kompresor na kola, dostatek škrtacích pásek, a mnoho dalšího.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články