PRÁCE 🧰

Nákup autobaterie dle výšky

18. 1. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Výběr auto-moto baterie Koupě baterie podle rozměrů Auto-moto baterie a nabíjení

Při výběru nové baterie do auta byste se měli řídit podle několika důležitých parametrů. Podceňovat byste neměli ani její rozměry. Výšku baterie byste neměli ani přecenit, ani podcenit.

Výška autobaterie

Podle čeho vybírat baterie do auta

K výběru akumulátoru do auta byste měli přistupovat zodpovědně. Neměli byste podcenit několik důležitých parametrů. Mezi ně patří například technologie, kterou baterie využívá. Pokud je pro váš vůz doporučené využít baterii AGM nebo EFB, měli byste zvolit právě tu. Podobně to platí i pro další druhy.

Při volbě byste měli myslet i na dostatečnou kapacitu baterie a potřebný startovací výkon. Výběr baterie by se měl řídit také konstrukcí baterie, použitými materiály, rozměry, uchycovacími prvky, tvarem a umístěním pólů.

Výška baterie do auta

Při výběru baterie byste měli myslet na to, aby produkt měl správné rozměry. S vývojem stále nových druhů vozů a baterií došlo k normalizaci parametrů. V současné době existují tři normy, podle kterých se řídí rozměry, póly a upevňovací prvky. Evropská auta mají základ v německé normě DIN, která byla později rozšířena na evropskou EN. Asijské automobilky využívají japonskou normu JIS. V severní Americe a částečně také ve Velké Británii jsou používány standardy organizace BCI.

Díky zavedení těchto norem můžete na trhu najít několik desítek variant rozměrů (a tedy i výšky) autobaterií. Ty se samozřejmě odlišují v typu upevňovacích lišt a pólů a také uspořádání článků baterie.

Výběr nové autobaterie

Pokud vybíráte novou autobaterii, nejjednodušším řešením je přinést tu starou přímo k prodejci. Ten si přeměří její výšku i šířku a zároveň zjistí i její další parametry a následně vybere odpovídající náhradní kus.

Vhodné baterie najdete i na webových stránkách výrobců. Tam zadáte všechny potřebné údaje a podle toho vám bude doporučen přesný typ baterie.

Dalším způsobem, jak vybrat nový akumulátor je nakreslit a přesně popsat tu původní. Nezapomeňte uvést výšku, šířku, hloubku, umístění a rozměry obou pólů, typ uchycení baterie ve voze. Samozřejmě budete muset vědět i typ baterie a elektrické parametry. Podle toho pak můžete novou baterii vybrat.

Zdroj info: Internet.
Zdroj médií: Redakce.

Podobné články