PRÁCE 🧰

Lithiové baterie nelze nabíjet klasickou nabíječkou, zničí je to

4. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat nabíječku baterií Typy auto nabíječek Auto-moto baterie a nabíjení

Lithium se v bateriích používá čím dál častěji, prosazuje se i v autech a především v motocyklech. Lithiovky jsou totiž oproti olověným akumulátorům lehké a mají velké startovací proudy.

Nabíječky na lithiové baterie

V úvodu krátké vysvětlení pojmů a dojmů. Lithium se používá ve dvou základních druzích akumulátorů

Li-Pol, případně Li-ion se používají v mobilních telefonech, tabletech, laptopech a zkrátka spotřební elektronice. V automobilovém průmyslu se využívají také, ale spíše v elektromobilech jako trakční baterie. Zvládají velké proudy, mají obstojnou cyklickou odolnost (500-1000 cyklů) a disponují velkou energetickou hustotou.

LiFePO4 jsou lehké, ale mají nižší energetickou hustotu. Co však zvládají na jedničku, je cyklická odolnost, u které nemají problém dosahovat i třeba 5000 cyklů. Zásadní výhodou je rovněž bezpečnost – LiFePO4 baterie potřebují velmi vysoké teploty, aby se vznítily.

Oba druhy se okrajově používají jako startovací baterie, a to zejména u motocyklů a sportovních aut, kde se počítá každý kilogram hmotnosti. Nevýhodou je vyšší cenovka než u klasických olověných akumulátorů. A další negativum je i nutnost nabíjet lithiovky odlišně než klasické zaplavené autobaterie. Vyžaduje to většinou speciální nabíječku.

Nabíječka na lithiové baterie (Li-ion/LiFePO4)

Zapomeňte rovnou na klasickou „hloupou nabíječku“, nutností je využít modernější inteligentní nabíječku, ale takovou, která zvládá i Li-ion nebo LiFePO4 akumulátory. Zásadní rozdíl je totiž v první fázi nabíjení, kdy většina automatických nabíječek desulfatuje desky elektrod pomocí pulsů. To je věc, která sice olověným autobateriím svědčí, bohužel pro lithiové je to velmi škodlivé a ničí je to. Některé moderní nabíječky mají buď zvláštní režim pro lithiové autobaterie, nebo samy poznají, s jakým akumulátorem pracují a přizpůsobí tomu nabíjení. U nás populární CTEK nabízí třeba model Lithium XS, případně třeba TECMATE Optimate Lithium.

Nabíječky na lithiové baterie mají tedy rozdílnou nabíjecí křivku, respektive její začátek, který je bez pulsů. Následně probíhá nabíjení konstantním proudem a postupně se zvyšujícím napětím. Poté, po dosažení určitého napětí, nabíjecí algoritmus začne proud postupně snižovat a také napětí. Říká se tomu metoda CCCV (Constant Current followed by Constant Voltage).

Nabíječky na lithiové baterie

Kde se používají LiFePO4 baterie?

Jak už jsme naznačili, mají LiFePO4 akumulátory celou řadu výhod. Často jsou označovány jako „baterie budoucnosti“, protože mají velmi výhodné vlastnosti zejména pro bateriová úložiště. V těch není tak zásadní energetická hustota, ale spíše výdrž, tedy cyklická odolnost. Podle té se pak dá docela snadno spočítat, jak moc se který akumulátor vyplatí použít. LiFePO4 používá i Tesla v některých svých elektromobilech. Výhodou je, že nemají problém s tím, když jsou dobíjeny do 100 %, což ostatně uvádí a doporučuje pro tyto baterie i samotná Tesla.

Nabíječky na lithiové baterie

Zdroj info: Honoris.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články