PRÁCE 🧰

Na kolik vyjde cesta do Chorvatska (2022)

8. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Levné cestování autem Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Cena cesty

Cesta autem do Chorvatska a její cena je každoročně řešené téma. Nachystali jsme několik různých variant, které se liší svojí rychlostí i cenou.

Na kolik vyjde cesta do Chorvatska

Nejlevnější cesta do Chorvatska

Zcela nejekonomičtější variantu představuje cesta, při které se vyhnete všem dálnicím. Nebudete tak muset platit mýto a dálniční kupony. Vyzkoušeli jsme to na „východní“ trase do Záhřebu a popravdě to není až tak strašné – přes Rakousko a Maďarsko je to absolutní pohoda a pruda to začne být až ve Slovinsku a zejména v Chorvatsku zhruba po Záhřeb, kde jedna vesnice střídá druhou a všechny se tak nějak táhnou kolem hlavní silnice. Ekonomicky to nicméně vychází skvěle, protože tempo je pomalejší a spotřeba nižší. Moderní benzinové motory by měly bez problémů jet za 5,5 litrů, naftové se dostanou i pod pět.

Pro příklad cesta z Prahy do Šibeniku, která bude objíždět Vídeň z východu. Cena téhle varianty se logicky bude odvíjet jenom od ceny paliva. Počítáme-li 48,5 koruny za litr, pak na naší trase dlouhé 992 kilometrů to bude v nákladech představovat 2 646 korun při spotřebě 5,5 litrů na sto. S cestou zpět to bude za dvojnásobek, tedy 5 292 korun. Počítejte ale s tím, že jenom jízda vychází na 15-16 hodin. S přestávkami jste minimálně na 18 hodinách.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Kolik stojí nejrychlejší cesta do Chorvatska?

Nejjednodušší a nejrychlejší cestě jsme se věnovali v samostatném článku. Nicméně, pokud pojedete po české D1, pak přes Rakousko, Slovinsko a dálnici využijete i v Chorvatsku, na mýtném zaplatíte na cestě tam a zpět na těchto poplatcích 2 909 korun (kdo má českou dálniční známku, může si odečíst 440 korun).

Palivo tam a zpět bude za 5 924 korun, pokud budeme počítat s o něco vyšší spotřebou na dálnici – 6 litrů. Celkem tedy zaplatíme za „zájezd“ 8 833 korun jenom na nákladech za cestu.

Rada na cesty: Pokud cestujete do Chorvatska, zaručeně se vám vyplatí sjednat cestovní pojištění. Při správně nastavených limitech krytí vás dostatečně ochrání a vás tak nezaskočí žádná nepříjemná událost. Kalkulačka cestovního pojištění za vás navíc porovná jednotlivé nabídky pojišťoven.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Nejlepší kompromis

Abychom něco ušetřili a zároveň se dostali do cíle v rozumném čase, zkusíme si namodelovat takový malý kompromis. Do Chorvatska, kousek za hranice, se dostaneme bez využití dálnic, abychom se ale neplácali po okreskách až k pláži, dopřejeme si tamní dálnice. Konec cesty, respektive její poslední zhruba třetina, bude utíkat rychleji a unavenému řidiči se pojede po dálnicích lépe.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Do bodu (respektive pár stovek metrů před něj), který mapy znají jako „Sveti Križ, Mala Subotica“ pojedeme bez dálnic, odtud už se jich bát nebudeme. Pozor při zadávání do navigace, Sveti Križ totiž mají v Chorvatsku hned několikrát a klidně tedy zadejte spíš GPS polohu místa, které vás navede na dálnici (46.351538, 16.523422). První fáze bude každopádně dlouhá nějakých zhruba 9 a čtvrt hodiny a s tím, že se vyhneme Vídni, to bude 591 kilometrů. Při spotřebě 5,5 litrů na sto jsme v nákladech na 1 576 korunách. S cestou zpět vyjde tento úsek na 3 152 korun.

Odtud už se napojíme na dálnici, která nás dovede až k Šibeniku. Bude to trvat zhruba 4,5 hodiny a je to nějakých 431 kilometrů. Počítáme-li spotřebu 6 litrů na sto, dostaneme se v nákladech na palivo na 1 254 korun. Mýtné bude 188 kun, což je 617 korun. Celkem tedy dáme za cestu do Šibeniku 1 871 korun, pojedeme-li stejný úsek i nazpět, stačí to vynásobit dvěma a dostaneme 3 742 korun. Výsledná suma za tuto kompromisní variantu bude 6 894 korun.

Příprava na 100 %: Kdo je připraven, není překvapen, jak říká známé přísloví. Platí to i v případě různých rizik, která vás mohou na cestách s vaším autem zastihnout. Sjednejte si pro jistotu připojištění, které zvládne rizika pokrýt a vy si budete moci oddychnout. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text, Tolls.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články