PRÁCE 🧰

Na jakém principu funguje pojištění na pokuty

5. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pojistit si, že se vás někdo zastane, když dostanete pokutu a ideálně zajistí, že se z toho ve správním řízení vyvléknete, zní naprosto skvěle. Realita je bohužel často taková, že se spíše dostanete do ještě větších problémů.

Pojištění na pokuty a jak vlastně funguje

Historie pojištění na pokuty

Ale hezky od začátku! Kdysi před lety u nás fungovala například služba jedné pojišťovny, u které jste si mohli zaplatit právní ochranu třeba celé rodiny. To znamenalo, že když jste třeba potřebovali zkontrolovat smlouvu, byl vám k dispozici právník, který si smlouvu pročetl a upozornil na případná úskalí. Krom takhle komplexní ochrany si ale bylo možné zaplatit i jen za služby týkající se řízení.

Zkrátka kdykoliv jste třeba způsobili nehodu nebo třeba dostali pokutu, stačilo se nechat zastoupit advokátem této pojišťovny a vše řešil on. Samozřejmě při tom využil nejrůznějších (legálních) prostředků a jeho naděje na úspěch tak byla daleko větší, než když si přestupek ve správním řízení řeší neznalý člověk sám. Tato služba mimochodem funguje do dnes a popravdě není vůbec špatná.

Pojištění pokut získalo špatné renomé

Jenže před časem se objevil jeden vykuk s jakože kamarádem nedostudovaným advokátem (na kterého běží několik exekucí mimochodem), který začal podobnou službu poskytovat také. Tedy přesněji řečeno nechal si za ni platit, výsledkem však bylo jen to, že řidič podepsal a poslal plnou moc. Tito dva to ve správním řízení moc úspěšně neřešili a nakonec došel nebohému řidiči dopis, že má odevzdat řidičské oprávnění. Příběhů na toto téma se dá na internetu najít několik a ukazují, že tihle "odborníci" jsou spíše obratní lháři a hochštapleři. Každopádně tehdy se začala na "pojištění na pokuty" lepit nálepka pochybného byznysu a negativně se na to dívají jak úředníci, tak správní soudy.

Pojištění na pokuty vybírejte dobře!

Jestli tedy toužíte po nějakém tom "pojištění na pokuty", ze všeho nejdříve hodně dobře pátrejte. Na internetu se dnes o zkušenost podělí kde kdo, zejména, jde-li o zkušenost negativní. A i když vyberete solidní firmu, neexistuje záruka, že za vás vyřeší vždy všechno úspěšně. Jsou sice nejrůznější prostředky, které mohou advokáti využít, ale někdy holt není zbytí a budete muset za svůj přestupek nést zodpovědnost. Podívejte se i na to, co za vás firma řešit nebude, typicky to je alkohol za volantem, případně řízení bez řidičského oprávnění.

Zastupujte se sami

Nechcete-li svůj osud svěřit do rukou někoho jiného, můžete se bez problémů zastupovat sami. Správní řízení má svá pravidla a vy máte samozřejmě možnost vznášet námitky, obhájit se důkazem (třeba videozáznam z palubní kamery) a podobně. Stačí si to trochu nastudovat, sepsat si to a pustit se do toho. Na internetu existuje řada diskusních fór a webů, kde vám rádi poradí a pomohou.

Zdroj info: Diskusní fóra, ssoud.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články