PRÁCE 🧰

Cesta do Itálie autem aneb na co si dát pozor? (2021)

31. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Nejlepší cesty do zahraničí Cesta do Itálie Příprava na cestu do Itálie

Vůně pravé italské pizzy už z dálky láká, jenže ještě než vyrazíte na cestu, je fajn si pohlídat pár věcí, abyste později nebyli překvapeni.

Cesta do Itálie

Léto je konečně tady, a co jiného podniknout, než vyrazit na pořádnou koupačku k moři. Pokud nechcete být jako každý druhý Čech a vyrazit do Chorvatska, pak si můžete zvolit poměrně bližší variantu a tou je Itálie. Samozřejmě to, že pojedete autem vám umožní si cestu naplánovat podle sebe a to včetně všech zastávek.

Pozor na vstupní omezení do země

To nejdůležitější co si musíte před cestou do Itálie pohlídat, jsou platné cestovní podmínky. Vzhledem k trvající pandemii koronaviru se podmínky občas mění ze dne na den, a tak je nutné pro jistotu sledovat stránky Ministerstva zahraničí, kde objevíte aktuální informace. V současné době platí, že je nutné mít u sebe platný negativní test na koronavirus, doklad o prodělání nemoci, případně doložit certifikát o absolvování plného očkování. A zároveň je nutné vyplnit elektronický formulář digital Passenger Locator Form.

Vyrážíme autem do Itálie

Kudy se nejlépe dopravit do Itálie záleží především na tom, z jakého koutu Česka vyrážíte. Druhým stěžejním údajem je cíl. Podle toho si snadno můžete zadat do plánovače tras svou cestu a hned uvidíte, která bude ta nejrychlejší nebo nejlepší. S největší pravděpodobností pojedete vždy přes Rakousko a to buď přes Salzburg nebo Vídeň.

Buďte připraveni se vším všudy: Pro cestu do Itálie je dobré nepodcenit také cestovní pojištění. To vás ochrání před nečekanými událostmi, které se vám mohou přihodit po cestě nebo na dovolené. Pro ušetření nemalých financí se vyplatí využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Itálie online

Na cestu je vhodné se připravit i co se týká paliva. Před započetím cesty natankujte v Čechách plnou nádrž a vypočítejte si, kde bude vhodné natankovat další. Nutno podotknout, že v Itálii jsou pohonné hmoty trošku dražší než u nás, ale zas to neznamená, abyste si kufr napakovali kanystry s pohonnými hmotami. Což se mimo jiné nesmí a jsou za to tvrdé pokuty a tresty, včetně odnětí svobody.

Nezapomeňte si koupit i rakouskou dálniční známku (ta je papírová a lepí se na sklo, pokud byste kupovali tu online, tak mějte na paměti, že její platnost začíná až 18. den od koupě, kvůli odstoupení od smlouvy), zatímco v Itálii budete na dálnicích platit mýtné. Cena se počítá vždy za úsek, který zdoláte a platí se klasicky v mýtných branách. Výše mýtného se pohybuje zhruba 8 euro za 100 kilometrů. Jestliže plánujete zůstat na severu, pak se mrkněte, jestli nebude nutné platit za průjezd nějakými tunely, které se nachází v alpských oblastech.

Parkování

V centru měst může být parkování složitější, protože většina takových míst je na modré zpoplatněné zóně, kde navíc často můžete stát jen omezený počet hodin. Do toho nekonečně zacpané ulice a nekonečné množství jednosměrek, ve kterých by se člověk hnedle ztratil. Pokud si chcete ušetřit nervy a především čas, pak raději auto zanechejte zaparkované na okraji města a do centra se vydejte hromadnou dopravou.

Doporučení Portálu řidiče: Rozhodli jste se do Itálie vydat po vlastní ose a neradi byste řešili problémy jako je porucha, vandalismus nebo krádež vozu? Pokud ano, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenou asistencí.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články