PRÁCE 🧰

Přezouvání zimních pneumatik - na co si dát pozor a jaká je minimální hloubka?

14. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Léto se loučí a pomalu přichází první zimní mrazíky. Na co je nutné si dát pozor při přezouvání na zimní pneumatiky?

Na co si dát pozor při přezouvání na zimní pneumatiky

Podle zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích má řidič povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza (nebo takové počasí lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat) a je mezi 1. listopadem až 30. březnem. Výjimku tvoří silnice, které jsou označeny dopravní značkou č. C15a „Zimní výbava“, která řidiči přikazuje pokračovat v jízdě jedině se zimními pneumatikami na všech kolech bez ohledu na datum.

Obecně je odborníky doporučováno přezouvat v případě, že se denní teploty pohybují pod 7 stupni. V takovém případě se totiž teplota vozovky výrazně blíží k nule (především na mostech) a lámou se vlastnosti plášťů ve prospěch těch zimních.

Při přezouvání svépomocí dávejte pozor při vyvažování. Nesprávně umístěné závaží může mít velmi negativní dopad na jízdní vlastnosti. Špatné vyvážení ovlivňuje také životnost a opotřebování nejen pneumatik, ale taky celého podvozku.

Kdy koupit nové zimní pneumatiky?

Pokud zimní pneumatika nesplňuje minimální hloubku dezénu 4 mm na všech kolech (do 3 500 kg) anebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg) ztrácí pláště na sněhové pokrývce takzvaný samočistící efekt, prodlužuje se brzdná dráha a je nutná výměna. Obecně se nedoporučuje dojíždět v zimě pneumatiky až na zákonný limit - mohou mít výrazně zhoršené jízdní vlastnosti nejen na sněhu. 

Opotřebované nebo sjeté pláště mohou být náchylnější k defektům a mohu se stát nebezpečnými na silnicích pro vás i ostatní účastníky provozu. Výměna je vhodná také v případě, že máte pláště déle jak šest let. V takovém případě už mohou ztratit své původní vlastnosti mohou se stát i nebezpečnými.

Zdroj info: Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články