PRÁCE 🧰

Kolik stojí mýtné v České republice a kdo jej platí

16. 8. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Za užívání vybraných silnic je třeba v České republice platit mýtné. Rozdílná pravidla platí pro nákladní vozy, autobusy a osobní automobily. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Mýtné v České republice

Elektronické mýtné pro náklaďáky a autobusy

Pro nákladní vozy a autobusy platí od 1. prosince 2019 nový systém mýtného. Týká se vozidel, která mají minimálně 4 kola a jejichž nejvyšší povolená hmotnost je přes 3,5 tuny. Kromě toho jde také o vozy, které mohou přepravovat 10 a více osob, počítáno včetně řidiče.

Všechny vozy, které splňují tyto podmínky, musí být zaregistrovány v systému. Některé ale mají z platby mýtného výjimku. Jde o vozy vězeňské služby, poskytovatelů zdravotnické záchranné služby, přepravců pacientů neodkladné péče, zdravotnické služby a vozidel integrovaného záchranného systému. To samé se týká i vozů ozbrojených sil ČR, Policie ČR, městské a vojenské policie a celní správy. Dále jsou z povinnosti platit mýto vyjmuty vozy přepravující zdravotně postižené občany, některé onkologické pacienty a další vozy poskytující sociální a humanitární služby.

Cena mýtného

Aktuální informace o výběru a výši mýtného najdete vždy na stránkách spuštěných provozovateli mýtného systému CzechToll a SkyToll. Sazba mýtného za jeden kilometr se liší podle typu vozidla, emisní třídy, hmotnosti vozidla, počtu náprav, třídy silnice a času průjezdu. Konkrétní částky mohou být velmi rozdílné. Nejnižší sazby se pohybují od 0,03 Kč/km. Ty nejvyšší pak dosahují až k téměř 5 Kč/km. Pokud chcete znát konkrétní cenu, kterou za průjezd určitým úsekem zaplatíte, můžete využít online mýtné kalkulačky, které cifru spočítají přesně ze zadané trasy.

Mýtné pro osobní vozy

Osobní automobily nejsou součástí elektronického systému platby mýtného. Nicméně i ty musí na vybraných úsecích za průjezd zaplatit. Jedná se hlavně o platbu za použití dálnic. Od roku 2021 je možné pořídit dálniční známku elektronicky a to buď online, nebo na pobočkách České pošty či na čerpacích stanicích EuroOil. Dálniční známku je možné pořídit na 10 dní, 30 dní nebo 1 rok.

Každá známka má pevně danou cenu. Za desetidenní zaplatíte 310 Kč, měsíční vás bude stát 440 Kč a roční vyjde na 1 500 Kč. Nicméně pokud vlastníte vůz, který jezdí na CNG nebo bioCNG, zaplatíte za ně polovinu.

Ještě lépe jsou na tom majitelé elektromobilů a plug-in hybridů, ti jsou od platby osvobozeni docela. To samé platí i pro majitele veteránů a osoby se zdravotním postižením, které jsou vlastníky průkazů ZTP nebo ZTP/P.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články