PRÁCE 🧰

Model cestovního pojištění do Chorvatska

25. 6. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění Cesta do Chorvatska Cestovní pojištění

Chorvatsko je již standardně letní dovolenkový ráj pro většinu Čechů. Jedná se však o zahraniční zemi, je tedy vhodné, aby každý cestovatel byl řádně pojištěn.

Model cestovního pojištění do Chorvatska

Cestovní pojištění do Chorvatska není důležité jen z hlediska limitů, ale také vás chrání, když se například stane něco s vozidlem po cestě – z toho důvodu je vhodné mít sjednanou i asistenční službu. Některé pojišťovny tak nabízejí speciální produkty jako je například Auto Plus nebo Autem na dovolenou. Samozřejmě taková pojištění jsou o něco dražší, ale jistota je jistota. 

Modelová situace

Prakticky existují dvě možnosti, jak se nechat pojistit do Chorvatska. A protože se jedná o modelovou situaci, budeme operovat se s následujícími subjekty. Čtyřčlenná rodina (otec 42 let, matka 39 let, děti 8 a 5 let) jedou do Chorvatska na týden v červenci. Jedná se čistě o rekreaci. Víme ale, že budou chtít zkusit nějaké vodní atrakce.

Pro lepší výběr si vybereme nějaký srovnávač, kam zadáme všechny nutné informace o rodině, cíli cesty a data dovolené. Ideální je volit variantu Evropa, neboť pak platí pojištění po celou dobu cesty a nikoli jen v Chorvatsku. Nezapomeneme zaškrtnout políčko rizikové sporty (mezi ty patří například i jízda na vodním banánu).

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Rodina pojede autem

Nejčastější formou, jak se Češi k moři dopravují, je automobil. Ten je vhodné před dalekou cestou zkontrolovat. Všechny svítící kontrolky je vhodné vyřešit teď, než čekat, až se něco po cestě rozbije. Vhodné je dolít i provozní kapaliny a zkontrolovat hladinu motorového oleje.

Při zřizování cestovního pojištění se ohlížejte po variantě, která vám bude krýt záda právě při cestě autem. Zkontrolujte výše limitů asistenční služeb. Pokud se cokoliv stane v zahraničí, nic neřešte na vlastní pěst, pokud máte pojištění. Vždy stačí zavolat na asistenční linku a svěřit se svým problémem. Asistenční služby tu jsou pro to, aby vám se vším pomohly.

Částky, které vám ve srovnávači vyjedou, vás mohou trochu vyděsit. Na druhou stranu je nutné myslet na fakt, že pojišťujete čtyři osoby a máte zaškrtnuty rizikové sporty. Ty raději nevynechávejte, pokud by se totiž něco stalo například na vodní atrakci, nikdo vám pak nic nezaplatí a stejně tak budete muset veškeré výlohy na ošetření a léčbu platit ze svého.

Co nám nabídl srovnávač?

Po zadání všech důležitých informací, se objevily nabídky různých pojišťoven. Doporučujeme se nedívat primárně podle ceny, ačkoli to budete zajisté rovněž zvažovat. Ale rozkliknout si každý produkt, abyste zjistili, co vlastně nabízí. Primárně by vás mělo zajímat, jak vysoké je krytí léčebných výloh, v jakém rozsahu jsou poskytnuty asistenční služby, nezapomínat ani na úrazové pojištění, případně pojištění odpovědnosti.

Některé pojišťovny nabízí i další výhody, jako je třeba pojištění domácích mazlíčků, vyhledávání ztracených osob, dovolená autem a k tomu všechny potřebné asistence od opravy na místě po odtah.

Z námi volených parametrů bychom si nejspíše vybrali pojištění od Slavia. Cenově se jedná o zlatou střední cestu za 2294 korun za celou rodinu a podmínkami, které jsme si zvolili. Druhou možností byla pojišťovna Union za 1832 korun. Ta nabízí sice neomezený limit krytí léčebných výloh, ale už nám nevyhovovala nabídka úrazového pojištění a pojištění odpovědnosti. Třetí variantou mohlo být pojištění od AXA, které v době konfigurace stálo 3480 korun. To nabízelo možnost připojištění na COVID-19, který Chorvatsko ale nevyžaduje při návštěvě, ale možnost pojistit i domácí zvíře.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Rodina poletí nebo jede vlakem

Když pojede rodina jakýmkoli jiný prostředkem, může se v cestovním pojištění orientovat více benevolentněji. Nicméně ani tak by se neměli podceňovat výše limitů, které často mohou být hnedka vyčerpány.

Narazit tak můžete na levnější pojištění od Allianz, které nabízí neomezené limity na léčebné výlohy (ošetření zubů do 10 tisíc korun). Dva miliony korun na pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění 400 tisíc korun a pak také pojištění zavazadel do 20 tisíc korun. V ceně je i pojištění zpoždění letu a pojištění nebezpečných sportů. Za toto cestovní pojištění celá rodina zaplatí 1536 korun.

V případě cestovního pojištění hledejte takové produkty, které nabízí krytí léčebných výloh nad 5 milionů korun. Tento limit je doporučený. V nabídce srovnávače tak můžete narazit například na pojištění od pojišťovny UNIQA. Léčebné výlohy jsou do pěti milionů korun, odpovědnost do jednoho milionu korun, úrazové pojištění je 300 tisíc korun a pojištění zavazadel do 15 tisíc korun. Výhodou je v rámci asistenčních služeb repatriace do 5 milionu korun nebo zprostředkování finanční pomoci. To vše za cenu: 1120 korun.

Zdroj info: Autorský text, Online srovnávač pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články