PRÁCE 🧰

Měření rozteče šroubů na disku automobilu. Není to tak snadné, jak to vypadá

9. 10. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Napříč výrobci automobilů se liší jak počet šroubů kola, tak i rozteč děr. Proto, abychom byli schopni určit správné hodnoty daného vozu, je potřeba umět správně rozteč změřit.

Rozteč šroubů kol - jak ji změřit?

Články na téma disky kol:

  1. Jak vybrat disky kol?
  2. Jak zjistit velikost disku kola?
  3. Jak vybrat alu kola
  4. Renovace ALU kol svépomocí
  5. Čím natřít disky kol?
  6. Rozteč šroubů kol - jak ji změřit? - právě čtete

Jak se měří rozteč šroubů kol

Samozřejmě, vše si lze dohledat na internetu. Jenže někdy se mohou jednotlivé ročníky trochu lišit a kupte si pak disky, když nemáte stoprocentní jistotu, že na auto sednou, že... Proto je ideální vědět, jak se měří rozteč šroubů kol. Princip je pořád stejný, ale majitelé vozů se sudým počtem děr mají výhodu, mohou použít jednoduchou "zkratku".

Sudý počet šroubů

Toto je tedy ten jednodušší způsob, protože každá díra bude mít protějšek v podobě díry, která je od ní nejdále. Spojnice mezi těmito dvěma dírami, respektive její rozměr, je pak rozteč daného kola (na obrázku níže úsečka PCD).

Lichý počet šroubů

Tady je to principálně o malinko složitější. Bylo by možná dobré vysvětlit, co to vlastně ta rozteč je. Jedná se totiž o průměr kružnice, která prochází středy všech děr a jejíž střed je v ose kola (on ani jinde být nemůže, pokud má kružnice protínat střed všech děr). Takže v případě lichého počtu šroubů je ideální změřit poloměr. Jak? Jednoduše - od středu kola po střed díry pro šroub. Výsledek měření vynásobte dvěma a máte průměr pomyslné kružnice.

Výpočet rozteče šroubů pomocí vzdálenosti 2 sousedních děr

Vypočítat rozteč šroubů (úsečka PCD) můžete také pomocí změření vzdálenosti středů 2 sousedních děr na šrouby (znázorněno jako úsečka S) a vynásobením příslušným koeficientem. Jednotlivé koeficienty zobrazuje následující obrázek. U 3děrového disku násobíte hodnotu S číslem 1.154, u 5děrového disku násobíte hodnotu S číslem 1.7012 a obdobně i u jiných počtů šroubů/děr.

Jak změřit rozteč šroubů kol

Jak změřit rozteč šroubů kol

Zdroj médií: PxHere, Acrodyne.

Podobné články