PRÁCE 🧰

Měření chladicí kapaliny - hladina a hustota

3. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat chladicí kapalinu Vše o chladicí kapalině Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Stav chladicí kapaliny je třeba pravidelně sledovat. Jeden z parametrů, který je třeba sledovat, je výška hladiny, která by se měla pohybovat mezi ryskami. Druhým je hustota kapaliny. Pokud by hustota klesla pod doporučenou hodnotu, mohlo by v zimním období dojít k zamrznutí tekutiny.

Měření chladicí kapaliny

K čemu slouží chladicí kapalina

Chladicí kapalina v autě slouží především k ochlazování motoru. Teplo, které motor vytváří, je třeba neustále odvádět, aby se nepřehříval. Tekutina přebere část tepla a odvede ho do chladiče, kde se díky proudění vzduchu opět ochladí. Tímto způsobem proudí po celou dobu, kdy je motor v chodu.

Aby mohla chladicí kapalina plnit svou funkci, je třeba, aby nezamrzala ani v extrémně nízkých teplotách. Dále by chladicí kapalina měla také pečovat o plochy, se kterými přichází do kontaktu. Ať už se jedná o kovové a hlavně hliníkové části, které by měla chránit před korozí, nebo gumové hadičky a plastová těsnění. Druhé zmíněné je třeba ochraňovat před křehnutím a popraskáním.

Měření hustoty chladicí kapaliny

Kvalitu chladicí kapaliny je možné zjistit na základě její hustoty. K měření hustoty se používá refraktometr chladicí kapaliny nebo také hustoměr. Tento měřič chladicí kapaliny má většinou tvar úzké trubičky. V testeru se kromě balónku a nasávací trubičky, nachází také plovák. Ten má na sobě vyznačenou stupnici, ze které můžete vyčíst hustotu tekutiny a v některých případech zároveň i teplotu, při které kapalina zamrzne.

Měření fridexu tak můžete provést sami doma. Pokud byste se netroufli nebo nemáte k dispozici potřebný nástroj, stačí odvézt vůz do odborného servisu, kde vám hustotu kapaliny zjistí na počkání. A pokud by její kvalita již nedosahovala potřebných hodnot, tak vám ji vymění za novou.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články