PRÁCE 🧰

Maďarské mýto - systém a kde se platí

19. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

V Maďarsku jsou zpoplatněné rychlostní silnice a dálnice stejně jako u nás v České republice. Poplatky jsou vybírány pomocí dálniční známky nebo mýtného.

Mýtné v Maďarsku

Letní dovolená je již v plném proudu. Chystáte-li se do zahraničí na dovolenou nebo na služební cestu a budete mít cestu přes maďarské dálnice, musíte si zakoupit dálniční známku pro osobní automobily a motocykly a zvýhodněné jsou autobusy. Pokud cestujete vozidlem nad 3,5 tuny, bude se po vás vyžadováno mýtné.

Dálniční známka Maďarsko

Maďarskou dálniční známku si můžete zakoupit s platností na 10 dní, měsíc nebo rok. Známka je pouze v elektronické verzi. Lze ji zakoupit na čerpacích stanicích, hraničních přechodech, na webových stránkách "ematrica.nemzetiutdij.hu" a nebo přes mobilní aplikaci.

Dálniční známka Maďarsko
Typ10 DenníMěsíčníRoční
Motocykl97,30 korun166 korun-
Osobní automobil do 3,5 tuny232,30 korun316 korun2849 korun

Pro nákladní vozy do 3,5 tuny nebo vozidla s více než 7 místy a autobusy jsou dálniční známky na 10 dní a měsíc přesně 2x dražší

Mohlo by přijít vhod: Ať už se vydáváte do Maďarska obdivovat památky nebo si odpočinout do termálních lázní, vždy se vám vyplatí sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás navíc porovná snadno a rychle online kalkulačka cestovního pojištění.

Mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny

Pro vozidla s maximální hmotností nad 3,5 tuny jsou zpoplatněné všechny rychlostní a dálniční úseky. Sazba se vypočítává podle počtu náprav a emisní třídy. Placení mýtného pro vozidla nad 3,5 tuny probíhá pomocí mýtného systému a palubní jednotky "Hu-GO". Z mýtného se financuje udržování a stavby nových dálničních a rychlostních úseků. 

Rozlišujeme několik kategorií:

  • J2 Kategorie: Nákladní automobily s povolenou převyšující hmotností nad 3,5 tuny se 2 nápravami
  • J3 Kategorie: Nákladní automobily s povolenou převyšující hmotností nad 3,5 tuny se 3 nápravami
  • J4 Kategorie: Nákladní automobily s povolenou převyšující hmotností nad 3,5 tuny se 4 nebo více nápravami
Na co nezapomenout: Důležitým aspektem, který by neměl žádný řidič na cestách do zahraničí vynechat, je připojištění. To totiž pokryje nepříjemná rizika jako je porucha vozu nebo jeho krádež. Zmíněná rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

Zdroj info: e-matrica, utdij.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články