PRÁCE 🧰

Lepení autofólie přes hrany

20. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Autokosmetika, autodoplňky a mytí auta Autokosmetika a autochemie

Toužíte-li po změně barvy nebo zachování původního laku, autofólie může být vhodná alternativa. Vyjde levněji než lakování.

Lepení fólie přes hrany

Nekvalitní fólie na trhu

Čím dál tím více se na trhu objevují neznačkové, méně kvalitní fólie z Asie. Často se trhají, špatně lepí a při sundání se může stát, že půjde dolů i lak. Za kvalitní fólii na celé auto zaplatíte okolo 30 tisíc korun. Cena se může zdát vysoká, ale zaručuje kvalitní materiál a ochranu. Původní lak ochranní od UV záření a poškrábání, ale přenechejte práci raději odborníkům, kteří vám poradí s výběrem a profesionálně ji nalepí. Přece jen aplikovat fólii na auto je zdlouhavý proces, který může zabrat až 80 hodin práce.

Příprava na autofólii

Proces nelze dělat se špinavým autem. Musíme se tedy zbavit veškerých mastnot a nečistot. Na řadu přijde jako první vysokotlaková myčka (vapka) a aktivní pěna. Na celé auto se nanese pěna a pár minut se nechá působit. Zbaví vůz hrubých nečistot. Důležité je, nedělat to na slunci, může to poškodit lak. Pokaždé auto spláchneme čistou vodou. Šampón použijeme na veškerou mastnotu, jinak by folie špatně lepila. Celý proces lepení probíhá nasucho, takže je potřeba auto vyfoukat pomocí stlačeného vzduchu a čistého hadru.

Odstrojení vozu je důležitá část. Nikdo nechce mít nalepenou fólii přes kliku dveří nebo lišty. Přilepené části na vozidle se sundají před procesem lepení. Především jsou to lišty, znaky, kliky u dveří a podběhy. Profesionálové používají kvalitní lepidlo nebo pásky, takže se nebojte, že by něco z auta po opětovném nalepení upadlo.

Návod na lepení fólie na auto

Může se zdát, že polepení střechy je náročné, ale je to rovný povrch, takže jde o docela snadnou práci. Na vyšší auta je dobré mít stoličku. Aby byla fólie snadno tvarovatelná musí se zahřát na určitou teplotu horkovzdušnou pistolí. Vždy se začíná uprostřed dílu a je třeba dávat pozor na horký vzduch, aby nefoukal na jedno místo a fólie se nepropálila. Mohla by chybět na jinou část vozu a škoda být v řádech tisíců.

Lepení fólie přes hrany

Jakmile se autofólie zahřeje na určitou teplotu, je pružná a snadno tvarovatelná. Můžeme ji tedy zahnout do rohů a přes hrany. Ořízne se ve tvaru hrany zhruba s centimetrovým přesahem a přilepí se za hranu. Použitím špachtle přilne fólie k vozu a díky tomu nevznikají zbytečné vzduchové bubliny. Je třeba řezat podél hrany, ale dávat pozor na lak. Tímto způsobem se lepí každý díl vozu.

Pečování o fólii

Všeobecně je dobré se vyhnout benzínové myčce s kartáčem a u fólie to platí dvojnásob. Mohla by se strhnout nebo jiným způsobem poškodit. Pokud zvolíte mytí ruční myčkou, dejte pozor ať nepouštíte vysokotlaký proud z přílišné blízkosti.  Je-li auto v matné nebo chromové fólii nesmíte zapomenout na leštění pro zachování původního stavu, ale raději bychom práci svěřili odborníkům.

Zdroj info: Clunited.
Zdroj médií: Lukáš Dvořák.

Podobné články