PRÁCE 🧰

Kontrola tachometru vozidla, stav tachometru

2. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Kdo chce koupit ojetinu a snížit riziko, že se spálí na minimum, měl by si pořádně prověřit její stav. Jedním z ukazatelů je i stav počítadla ujetých kilometrů, nicméně i zde se často podvádí.

Kontrola tachometru vozidla

Manipulace s počítadly kilometrů je bohužel zcela běžná, proto na pohled více než počítadlo kilometrů o skutečném nájezdu napoví fyzická obhlídka vozu. Hledejte známky dlouhodobého opotřebení. Napovědět mohou opotřebované pedály, sedadlo řidiče a jiné další díly interiéru. Dalším indikátorem jsou pneumatiky, zánovní auto by určitě mělo stále mít všechny původní. Stejně jako brzdové destičky a kotouče. Ideální je samozřejmě vidět auto i zespodu, kde hodně prozradí například stav gumových silentbloků.

Jenže abyste si auto zkontrolovali fyzicky, čeká vás už minimálně cesta k prodávajícímu, která může stát zbytečný čas a peníze. Pečlivý podvodník navíc klidně vymění všechny viditelně opotřebované komponenty za nové. 

Zfalšovaná je často i servisní knížka, což by měl být stěžejní dokument historie vozu. Je například nepravděpodobné, aby byly záznamy z průběhu několika let zapsané stejnou propiskou a písmem. 

Kontrola najetých kilometrů podle VIN

Nejjednodušší cestou, jak ověřit udávaný nájezd, je, podívat se do záznamů, které provází existenci vozidla. Budete potřebovat pouze VIN kód vozidla, pro některé služby případně ještě číslo protokolu poslední provedené technické kontroly. Pokud se prodávající zdráhá tyto údaje poskytnout, je to důvod, proč zpozornět. 

Poté stačí navštívit stránky jedné z mnoha služeb, které vám na jeho základě poskytnou informace. S kvalitními zdroji dat se jedná o nejjednodušší a nejspolehlivější způsob ověření. Kontrola tachometru zdarma je možná, například na kontrolatachometru, nicméně placené služby dokáží zobrazit zpravidla více záznamů, a tak i komplexnější historii.

Pokud je vůz od prvního dne provozovaný v České republice, je ověření tachometru nejjednodušší a data zpravidla nejkvalitnější. Můžete využít služby neplacených i placených platforem pro kontrolu vozidla podle VIN kódu. Ověřit si pravost záznamů v servisní knížce, je také možné přímo v servisu, který vůz navštěvoval. Můžete se dozvědět reálný nájezd, nehody v minulosti, i přesné datum výroby. Ověření stavu tachometrů u auta z ciziny se věnuje samostatný článek našeho seriálu. 

Jak jsou ověřovací platformy spolehlivé?

Vždy záleží na množství vstupních dat, což se liší u každé platformy i konkrétního vozidla. Například společnost Cebia čerpá z dat od automobilek, importérů, autobazarů, aukčních portálů, finančních a leasingových společností, od policie, od pojišťoven, od neznačkových servisů, evidují svolávací akce, umožňují dokladovou prověrku, …

Zdrojů informací je tedy skutečně mnoho a díky tomu se v případě těch nejúplnějších výpisů jedná o velmi spolehlivé ověření. Na Cebii se obrací i policie, finanční úřad, nebo Česká obchodní inspekce. Je však nutné brát na vědomí, že výpisy, případně certifikáty, jsou vždy vystaveny k určitému datu, které se odvíjí od posledního záznamu.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články