PRÁCE 🧰

Kontrola dálniční známky

3. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pamatujete si, do kdy vám platí dálniční známka? My vám poradíme, jak to nejrychleji zjistit a jaké druhy dálničních známek v České republice existují.

Kontrola dálniční známky

Od 1.12.2020 funguje v České republice nový systém elektronické dálniční známky. Tento systém spravuje Státní fond dopravní infrastruktury a provozuje ho podnik CENDIS. Začátkem roku 2021 řidiči odlepili poslední hmotné dálniční známky, které nyní nahradily dálniční známky elektronické. Ty je možné si zakoupit na webu edalnice.cz, kde si kromě toho můžete zkontrolovat platnost dálniční známky a zaškrtnout si i upozornění na mail o končící platnosti dálniční známky. 

Pro mnoho řidičů je tato online dálniční známka mnohem jednodušší, než staré manuální kupování. Kontrola dálniční známky je velmi jednoduchá a nezabere vám snad ani minutu. Stačí na webu pouze zadat svou SPZ a zde vám ihned vyjede datum, do kdy platí spolu s dny. Pokud SPZ vyjde jako neplatná, web okamžitě poskytne tlačítko, zakoupit elektronickou dálniční známku, kdy vás ihned přesměruje na místo, kde stačí pouze vyplnit důležité údaje.

Druhy dálničních známek a jejich ceny

V České republice existují hned tři druhy dálničních známek, za které však zaplatíte různé ceny, nejen kvůli délce platnosti, ale také podle toho, na jaký pohon v autě jezdíte.

Cena dálničních známek
Druh známkyPlatnost známkyCena známky - normální vozidloCena známky - ekovozidlo
Roční dálniční známka365 dní1500 korun750 korun
Měsíční dálniční známka30 dní440 korun220 korun
Desetidenní dálniční známka10 dní (bez ohledu na víkendy či státní svátky)310 korun155 korun

Co je eko cena a jaké jsou výjimky v placení dálniční známky

Ekologická cena může být uplatňována u vozidel s pohonem na zemní plyn (CNG) nebo biometan (ne LPG). Úplné osvobození od dálničních poplatků mají pak vozidla s elektrickým, vodíkovým, či hybridním pohonem, nesoucí SPZ - EL. Za používání dálnice dále neplatí historická vozidla se zvláštní registrační značkou a ani vozidla přepravující ZTP/P, nebo přímo držitelé průkazu. 

Zdroj info: eDalnice.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články