PRÁCE 🧰

Kolik stojí cesta do Chorvatska

6. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Levné cestování autem Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Cena cesty

S tím, jak se rapidně změnily ceny paliv, se spousta dovolenkářů pídí po tom, kolik stojí letos cesta do Chorvatska. Spočítat to, není zase až tak složité.

Cena cesty do Chorvatska

V našem nedávném pokusu jsme se zaměřili na to, abychom stlačili cenu opravdu co nejníže a do Záhřebu jsme se dopravili za 3 561 korun. Ano, je to malinko nefér, protože jsme jeli Dacií Jogger na LPG, u které se ukázalo, že v praxi má spotřebu plynu nižší než podle normy (!), navíc jsme vynechali dálnice.

Podívejme se ale na více pravděpodobné scénáře a na to, jak se k moři dopraví typická česká rodinka, která si to pofrčí třeba v naftové oktávce. Řekněme, že pojedou do Šibeniku, a to z Prahy. Moře si chtějí užívat po dobu 14 dnů.

Nejrychlejší cesta do Chorvatska

Když si zadáme no navigace tu nejrychlejší trasu, využijeme české, rakouské, slovinské i chorvatské dálnice. A všude za to samozřejmě něco budeme muset zaplatit. Českou dálniční známku pořídíme za 440 korun, rakouskou koupíme dopředu online za 28,2 eur, tedy 697 korun. Slovinská vyjde na 30 eur, což je 742 korun. S chorvatskými dálnicemi je to malinko složitější, naštěstí na to existuje internetová pomůcka, kde si můžete mýto spočítat. V našem případě to bude z bodu A2 Trakošćan do A1 Šibenik, což vyjde na 157 kun, přepočtem na 515 korun. Součtem za dálnice dáme 2 394 korun, jenom za cestu tam.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Na kolik vyjde palivo cestou do Chorvatska

Je to nějakých 1 018 kilometrů, což se s některými auty dá překonat na jednu nádrž. Ceny napříč Evropou se budou trochu lišit, ale budeme počítat s tou nejhorší variantou, tedy s cenami českými, bohužel. Kdo chce ušetřit, nechť natankuje cestou tam ve Slovinsku, to samé cestou nazpět.

Nebude ani rozlišovat ceny nafty a benzínu, protože jsou prakticky shodné, na některým čerpačkách je tomu tak doslova. Vycházejme tedy ze 48,50 korun. Při spotřebě 6 litrů na sto kilometrů se do Šibeniku dostaneme za 2 962 korun. A opět – to jsme dojeli jen tam, na to samé vyjde i cesta zpět.

Ceny paliv ve vybraných evropských zemích

Země Natural 95 Diesel LPG Aktualizace
🇭🇷  Chorvatsko 1,55 €
(39,16 Kč)
1,61 €
(40,68 Kč)
0,75 €
(18,95 Kč)
28. 3. 2024

Cena cesty autem do Chorvatska a zpět

Cesta do Chorvatska (Praha - Šibenik)

  • mýto 2 394 korun
  • palivo 2 962 korun
  • celkem 5 356 korun
Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro výhodné sjednání během několika minut můžete využít online kalkulačky a srovnávače.

Cesta z Chorvatska (Šibenik - Praha)

  • mýto 515 korun
  • palivo 2962 korun
  • celkem 3 477 korun

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Náklady na cestu do Chorvatska celkem jsou tedy 8 833 korun. Cestou zpět jsme něco ušetřili na dálničních poplatcích, protože slovinskou, rakouskou a českou známku už máme, platit tedy budeme jenom za dálnice v Chorvatsku. A jak už jsme uvedli – něco se dá ušetřit tankováním ve Slovinsku, když si to porovnáme, tak 50litrová nádrž v ČR vyjde na 2 325 korun, ve Slovinsku to bude 1 929 korun. S trochou plánování se tak můžete v celkovým nákladech dostat o pětistovku níž. Nezapočítali jsme samozřejmě náklady na nějaké občerstvení cestou ani na menší popojíždění v cílové destinaci.

Rada řidičům: Aby vás vaše cesta na Jadran nemusela stát více, než je nezbytně nutné, doporučujeme si pořídit připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vás na cestě nic nepřekvapí. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: Autorský text, Tolls.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články