PRÁCE 🧰

Kdy nasadit sněhové řetězy? Kvůli přehlédnuté značce můžete sáhnout hluboko do kapsy

28. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Letošní zima nám už svou mrazivou tvář ukázala. Na horách je bílo a i v nížinách jsme si sníh vyzkoušeli. Při cestách za mrazivými zážitky můžeme narazit na přenosnou dopravní značku s obrázkem bílé pneumatiky, jejíž nerespektování nás může stát i několik tisícikorun.

Poradíme, kdy nasadit sněhové řetězy a neriskovat zbytečnou pokutu

Články na téma povinnost sněhových řetězů:

  1. Sněhové řetězy a povinnost
  2. Poradíme, kdy nasadit sněhové řetězy a neriskovat zbytečnou pokutu - právě čtete
  3. Sněhové řetězy v Rakousku
  4. Pravidla použití sněhových řetězů
  5. Kam nesmíte bez sněhových řetězů
  6. Sněhové řetězy a zákon

Nepleťte si pojmy s dojmy

Během zimního období mohou řidiči narazit na dvě specifické značky. Tou první je dopravní značka „Zimní výbava“, lidově označovaná spíše jako „dopravní značka sněhová vločka“. Na této značce je vyobrazen obrázek bílého vozidla, pod kterým se nachází bílá sněhová vločka.

Tato značka přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimní výbavy - typicky zimních pneumatik. A to na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg včetně) nebo pouze na hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Tato dopravní značka platí od 1. listopadu do 31. března.

Pod značkou může být případně umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti. Platnost příkazu této dopravní značky ukončuje pouze červeně přeškrtnutá značka C 15b s názvem „Zimní výbava-konec“.

Zcela odlišnou povinnost potom řidiči přikazuje přenosná dopravní značka (č. C 5a) s obrázkem bílé pneumatiky v modře vymalovaném kruhu, jejíž problematiku si probereme detailně níže.

Poradíme, kdy nasadit sněhové řetězy a neriskovat zbytečnou pokutu

Přehlédnutá dopravní značka vás může vyjít draho

Pravděpodobně už tušíte, že výše zmíněná značka poukazuje na povinnost mít nasazené sněhové řetězy. Tato povinnost platí pro řidiče motorového vozidla o třech a více kolech, kteří mohou pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových (protiskluzových) řetězů na nejméně dvě hnací kola. Povinnost neplatí pro řidiče pro vozidla vybavená pneumatikami s protiskluzovými hroty.

Řetězy je potřeba mít nasazené až do chvíle, kdy řidič zpozoruje obrázek bílé pneumatiky přeškrtnuté červeným pruhem v modře vymalovaném kruhu (č. C 5b), která ukončuje platnost příkazové značky „Sněhové řetězy“.

Měli byte vědět: Při nerespektování výše uvedené značky, hrozí řidiči pokuta do 2000 Kč blokově nebo 1500 až 2500 Kč ve správním řízení.

Poradíme, kdy nasadit sněhové řetězy a neriskovat zbytečnou pokutu

Sněhové řetězy mějte během zimy u sebe

Sněhové řetězy nejsou součástí povinné výbavy. Jak už jsme ale zmínili výše, značka přikazující řidiči jejich nasazení, je přenosná a používá se dle aktuální situace na vybraných úsecích silnic. V praxi tak obvykle nevíte, kdy a kde na ni můžete narazit.

Potřebu řetězů však můžete alespoň předpokládat – využívají se na souvislé vrstvě sněhu nebo ledu a při jejich nasazení se povoluje rychlost maximálně 50 kilometrů za hodinu. A to bez ohledu na to, co tvrdí výrobce.

Proto je dobré vozit s sebou během zimy řetězy v kufru a jejich nasazování si dopředu vyzkoušet. Řetězy vždy nasazujte na hnanou nápravu, jak ostatně vyžaduje vyhláška.

Pokud řetězy nepoužijete a policie vás nezastaví, nemusíte mít vyhráno

Pokud jízdu bez nasazených sněhových řetězů přeci jen „risknete“ i v úsecích, kde je jejich použití přikázáno značkou, kromě toho, že riskujete zhoršené jízdní vlastnosti vozidla a nemalou pokutu, můžete v případě dopravní nehody narazit také u pojišťovny, u které máte sjednáno povinné ručení nebo havarijní pojištění.

V případě nepoužití sněhových řetězů nás vždy zajímá příčina pojistné události. Pokud by touto příčinou bylo nepoužití řetězů, pak na to může pojišťovna reagovat a snížit pojistné plnění. Na druhou stranu je však nutné říci, že pouhá absence řetězů neznamená, že bychom motoristům pojistné plnění odmítli zaplatit anebo jej automaticky krátili. Vždy jde o posouzení konkrétních případů,“ sděluje k problematice tiskový mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Zdroj info: Zákony pro lidi, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články