PRÁCE 🧰

Kdy je správný čas na vyvážení pneumatik

16. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Péče o pneu Rádce motoristy Zimní sezóna Péče o pneumatiky v zimě

Vibrující volant za jízdy není nic příjemného. Pomůže tomu vyvážení kol. Kdy je správný čas na vyvážení a jaká je cena?

Kdy je vhodné vyvážení kol, jak to probíhá a co to přinese

Články na téma přezouvání pneumatik:

  1. Hloubka dezénu zimních pneumatik
  2. Kdy přezout na zimní pneu
  3. Od kdy jsou povinné zimní pneu
  4. Na co si dát pozor při přezouvání na zimní pneumatiky
  5. Kdy je vhodné vyvážení kol, jak to probíhá a co to přinese - právě čtete
  6. Nejčastější chyby řidičů při přezouvání pneumatik na zimní
  7. Kdy je vhodné přezout na letní gumy
  8. Kdy měnit zimní pneu za letní
  9. Výměna zimních pneumatik - kdy je vhodný čas?
  10. Kdy je ideální přezout na zimní pneumatiky? Co ukládá zákon a jak je to v praxi? - již brzy

Hmotnost pneumatiky a disku musí být vždycky vyvážena. V opačném případě totiž dochází ve vyšších rychlostech k vibrování a s tím je spojeno také nerovnoměrné zatížení podvozku. Trpí nejen tlumiče, vibrace trvale poškozují také ložiska, čepy a další podvozkové části. Vyvažování svépomocí doma se rozhodně nedoporučuje. Pokud si kola přezouváte doma, rozhodně byste měli navštívit pneuservis alespoň na vyvážení kol. Špatné vyvážení může způsobovat horší stabilitu, zvyšovat spotřebu, prodlužovat brzdnou dráhu a výrazně opotřebovávat pneumatiky z jedné strany.

Jak vyvážit pneumatiky

Pneumatiky k vyvážení rozhodně předejte odborníkům, kteří k tomu mají patřičné vybavení. K vyvažování je potřeba vyvažovačka a zkušený automechanik s dlouholetou praxí. Na vyvažovačce se provádí takzvané stacionární vyvažování. Kolo se upevní na zařízení, překryje krytem a roztočí. Na displeji pak automechanik vyčte, kde je potřeba nalepit závaží.

U nových pneumatik se používá maximálně 20 g vyvažovacích tělísek (malé železné obdélníčky obvykle o hmotnosti 5–30 gramů). U nových aut z koncernu Volkswagen je tolerována maximální hranice 8 gramů. Na starší kola je obvykle spotřebováno až 50 gramů závaží. Zde taktéž platí jednoduchá rovnice – čím víc je spotřebováno vyvažovacích tělísek, tím víc je plášť s diskem nekvalitně vyroben. Cena za vyvážení jednoho kola se pohybuje do stokoruny, a to u všech rozměrů.

Kromě stacionárního vyvažování se provádí i přesnější elektronické vyvažování. Při tomto vyvažování může zůstat kolo na autě. Pneumatiky s ráfky by se měly vyvažovat minimálně jednou ročně. Rozhodně to není vhodné nechávat na poslední chvíli v okamžiku, kdy si všimnete, že vám za jízdy vibruje volant – to už bývá většinou pozdě.

Zdroj info: Barum, Pneumatiky, Continental.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články