PRÁCE 🧰

Kdy je nutnost mít zimní obutí v Německu i v létě

16. 4. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Zimní pneumatiky a otázka přezouvání může být velkým oříškem pro některé státy. Pozor by si tak měli dát řidiči, kteří se často vyskytují v oblastech, kde na sníh lze narazit i třeba v letním období. Zimní pneumatiky Německo v některých situacích přikazuje mít obuté i v létě. 

Kdy je nutnost mít zimní obutí v Německu i v létě

Články na téma použití zimních pneu v Německu:

  1. Smí se používat zimní pneumatiky v létě v Německu
  2. Kdy je nutnost mít zimní pneu v Německu i v létě - právě čtete
  3. Mohou se v Německu používat zimní pláště místo letních?

U našeho západního souseda, tedy Německa, platí totiž jedna věc. Dle legislativy je nutné mít zimní pneu v Německu na autě v případě, že se na silnici nachází sníh nebo led. Tato poučka ale platí bez vyhrazeného data, to znamená, jak v zimě, tak i v létě. Kdo by se do horských oblastí tedy vydal na letních pneumatikách a zrovna měl tu smůlu, že nasněžilo, koleduje si o velký problém a mastnou pokutu. Ta se pohybuje kolem 60 euro.

Navíc, v horských oblastech narazíte často na dopravní značku, která je předzvěstí, že se budou hodit sněhové řetězy. Obecně tedy platí, že byste si měli předem zjistit informace o místě, kam se chystáte a to obzvlášť v sezoně letních pneumatik. Vždy se s výbavou vozu řiďte podle aktuálních povětrnostních podmínek.

Mohlo by se vám hodit: V některých horských oblastích je v Německu nutné mít zimní pneumatiky i v létě. Dbejte v zahraničí při letních dnech také na cestovní pojištění. Srovnání jednotlivých nabídek vám umožní kalkulačka cestovního pojištění.

U zimních pneu nestačí označení M+S

Dejte si pozor na symboly na pneumatikách. Nejvhodnější jsou takové, které mají označení sněhové vložky v pozadí horského hřebenu. Existuje ještě výjimka, která má platit pouze do roku 2024, a tou je, že pneumatiky vyrobené po 1. lednu 2018 na sobě označení mít nemusí.

A kromě toho, že dostanete pokutu za špatné obutí, můžete se dočkat ještě další a vyšší v případech, kdy kvůli špatnému obutí se stanete komplikací v provozu. Pozor tak na dopravní nehody, za které se platí už 100 euro a výše. A aby toho nebylo málo, pokutu může dostat nejen majitel vozidla, ale i provozovatel, který vůz před cestou nezkontrolovat. Sankce je 75 euro, a samozřejmě pokud je provozovatel s majitelem stejný, pokuty se sčítají. Jedno špatné obutí, špatná destinace a rázem jste chudší o 190 euro.

Z výše zmíněného vyplývá jediné. Pokud nastane jakákoli situace, kdy se pozemní komunikace dotkne sníh a zůstane po něm byť sněhová břečka, řidič je povinen přes tento úsek projet se zimními pneumatikami. Pokud se tak nestane, dostane pokutu. Svým způsobem je tedy užití letních pneumatik v Německu nelegální, ale pouze v případech, které vymezuje legislativa. V těch ostatních mohou řidiči samozřejmě letní pneumatiky mimo zimní sezonu využívat.

Tip redakce: Jestliže byste letos rádi zavítali autem do Německa, ale váháte kvůli rizikům, která se mohou s cestou pojit (porucha, vandalismus, krádež apod.), pořidťe si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a ochrání tak vás i vaše nervy. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.
Zdroj info: AZ Pneu.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články