PRÁCE 🧰

Kde řidič nesmí zastavit a stát se svým autem

8. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vlastnění řidičského průkazu ještě neznamená, že řidiči přesně ví, kde mohou a kde nesmí zaparkovat. Často tak porušují zákon a za to samozřejmě schytávají pokuty. Pojďte si s námi zopakovat, co je zakázáno a co dovoleno, a ušetřete příště svou peněženku.

Zákaz stání a zastavení přehledně

Možná, že jste autoškolu dělali už hodně dávno a některé informace se prostě po čase vykouří z hlavy. Proto je důležité si čas od času připomenout zákon, abyste se vyhnuli případnému pokutování za přestupek. Stání a zastavení na nepovolených místech mezi tyto prohřešky patří nejčastěji.

Ono, když zastavíte na blikačkách u krajnice, protože potřebujete hrozně rychle na záchod, ještě samo o sobě není trestné. Ale pokud zastavíte někde, kde může auto překážet, je to už problém - ve městě vám může být vozidlo dokonce i odtaženo. Místa, kde se nesmí stát nebo zastavit, bývají zpravidla označena dopravní značkou nebo žlutou tlustou čárou na asfaltu.

Obecná pravidla zákazu stání a zastavení

Každý by měl vědět, že stát nebo zastavit může vždy co nejblíže krajnici a v případě jednosměrky po obou stranách. Ale na co už řidiči často zapomínají je, že nesmí stát nebo zastavit v následujících situacích a místech:

  • v nepřehledné zatáčce, před stoupáním a na horizontu vozovky,
  • v 5 metrové vzdálenosti před a za přechodem pro chodce,
  • na železničním přejezdu, na mostě, v podjezdu i v tunelu - rovněž 15 metrů před ani za těmito místy,
  • v připojovacím nebo odbočovacím pruhu (v případě závady nezapomeňte ostatní řidiče upozornit výstražnými světly a trojúhelníkem),
  • na chodníku, pokud to nepovoluje dopravní značka IP11d, IP11e, IP11f a případně IP11g,
  • na šikmých přerušovaných bílých čarách nebo v jiném než pravém pruhu, kde se řidič nachází (kromě jednosměrky),
  • zastavit se nemůže ani na dálnici nebo třeba uprostřed kruhového objezdu,
  • na vegetaci nebo kdekoliv, kde může auto poškodit flóru,
  • stání je také zakázáno na místech pro invalidy, pokud nevlastníte příslušnou kartičku, která k tomu opravňuje.

Zákaz zastavení a stání v zákoně

Kdo nemá po večerech co dělat, může si zalistovat v příslušném zákoně, kterým je zákon č. 361/2000 Sb, a přesněji pak paragraf 25, odstavec 1 až 4; dále pak paragraf 27, odstavec 1 až 4 a v neposlední řadě pak paragraf 36, odstavec 1.

Pokuta za špatné parkování

Každý, kdo stojí, kde nemá, bude sankciován. Pozor si dejte na zónové parkování (například v Praze), pokud stojíte na místě, kde mají oprávnění stát například jen rezidenti, je nutné zaplatit poplatek. Pokud tak neučiníte, hrozí pokuta. Místy totiž pravidelně projíždí vozy s kamerovým zařízením. Zařízení pak porovnává podle SPZ, zda-li řidič zaplatil nebo ne. Za toto neoprávněné parkování vám přijde pokuta 500 korun, kterou raději zaplaťte, než aby se věc táhla do správního řízení a pokuta se prodražila.

Pokud spácháte přestupek a budete parkovat na jednom z výše uvedených míst, pak čekejte o trochu vyšší pokutu. V případě, že strážníka potkáte u vozidla, můžete zkusit vyjednávat a celou situaci ještě zachránit, ale je to spíše na benevolentnosti a přístupu policisty. U evidentních případů není moc co řešit a raději stáhněte uši a doufejte, že nedostanete maximální výši pokuty, která činí 2000 korun.

V případě, že budete mít nasazenou botičku, připravte si peníze na pokutu rovnou, stejně tak i na poplatek za sundání. Kam se ozvat, budete mít uvedeno na lístečku za stěračem nebo nalepené na okně. Nejhorší varianta je, když auto budou muset odtáhnout. Kromě pokuty budete muset zaplatit odtah a také denní stání (podle toho, kdy si pro auto přijdete). Pokud se tedy stane, že přijdete k zaparkovanému vozu, ale to tam není, nutně to neznamená, že vám ho ukradli. V každém případě kontaktujte policii.

Zdroj info: Bezpečné cesty.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články