PRÁCE 🧰

Pozor na radary! Některé měří, jiné vás mohou nechat v klidu

8. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Hlavní město Česka může být plné nástrah v podobě radarů, které se skrývají v kamerách na křižovatkách, ale i na úsekovém měření. Stačí jet trochu rychleji a už do několika týdnů nebo měsíců, dle vytíženosti úřadu, máte doma pokutu.

Radary Praha a blízké okolí

Články na téma radary:

  1. Radary Praha a blízké okolí - právě čtete
  2. Radary na měření rychlosti – jak se o nich včas dozvědět?

Informační radary v Praze

Každý radar, který měří rychlost a můžete tedy za porušení dostat pokutu, je označen dopravní značkou. Pokud tedy narazíte na radar, který ukazuje rychlost a zároveň vaší státní poznávací značku, nemusí to nutně znamenat, že přijde pokuta za rychlost. Takové radary jsou spíše informační.

To, že daný radar opravdu měří, můžete poznat i podle bílých čar na asfatu - tomu se říká úsekové měření. Můžete na ně narazit například v Říčanech u Prahy, které jsou mimo jiné pověstné svými radary a pokuta za překročení rychlosti přijde opravdu rychle. Zato v ulici K Barrandovu - tedy sjezd na Jižní spojku - je posetý mnoha kamerami, jenže měří jen jedna z nich. Řidiči jsou tak zbytečně vystrašení, že se kolikrát šinou po silnici hluboko pod hranicí maximální povolené rychlosti. Protože co kdyby náhodou, že ano. V tomto důsledku pak vznikají zbytečné kolony, které po ránu opravdu nikoho nepotěší.

Ne všechny kamery jsou znamením pro pokuty

Řada radarů, má pod sebou krabičku s infračerveným světlem, které na vás například v tunelu může bliknout. To ale neznamená, že si vás kamera vyfotila a přijde domů pokuta. Tyto kamery slouží třeba ke sledování hustoty dopravy - což se zejména v ranní špičce dosti hodí. Jiné, jak již bylo uvedeno, jsou pouze informačního rázu.

Lidé by si ale měli dávat pozor na úseky, kde se rychle mění maximální povolená rychlost. Například ze 70 na 50. I zde mohou číhat aktivní radary a řidiče chytat. A pokud je někde povolená 30, věřte, že i v tomto úseku bude kamera.

Jak poznat měřící radary v Praze?

Než studovat krabičky pod radary a způsobit tím třeba dopravní nehodu nepozorností, si raději otevřete mapu na stránkách Dopravního infa, kde naleznete interaktivní mapu s rozmístěním aktivně měřících radarů v Praze. Dozvíte se tak, které radary jsou úsekové, pak ty, které měří okamžitě, nebo i ty, které hlídají průjezd na červenou. A jen upozornění, mapa je funkční pouze pro Prahu. Takže pozor na Pražský okruh, který v mapě zanesený nenajdete. Zde může pomoci například aplikace Waze. Kdo ji má zapnutou při cestách, ví, že dokáže ohlásit veškeré dopravní komplikace a i aktivní radary.

Pro ještě lepší přehled se můžete podívat do zprávy TSK, která vydává aktuální přehled úseků, kde řidiči mohou na radary narazit. V některých ohledech se ročenka rozchází s mapou z Dopravního infa. A navíc mohou být některé podle Policie ČR neaktivní, je to tedy tak trochu sázka na nejistotu.

Každopádně se dá počítat s tím, že sledovaných úseků bude přibývat, neb se řidiči často chovají protiprávně a rádi překračují maximální povolené rychlosti, čímž mohou ohrožovat své okolí. Na druhou stranu ne třeba se bát každé kamery, kterou na cestách potkáte, protože nikomu nepomůže, když pro jistotu pojede 35 km/h, přestože je povolená padesátka.

Nicméně tak či tak, řidiči by měli jezdit vždy předpisově, nehledě na to, jestli na cestě na radar narazí nebo ne.

Zdroj info: Dopravní info, Technická správa komunikací hl. m. Prahy.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články