PRÁCE 🧰

Kamenný most Bastei aneb Perla Saského Švýcarska

19. 8. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Mezi lázeňskými městy Rathen a Stadt Wehlen v Německu se nachází ojedinělé skalní úkazy. Jedná se o most Bastei a přilehlý hrad Neurathen.

Most Bastei

Když se mezi cestovateli mluví o Saském Švýcarsku, většina lidí si vybaví ikonický kamenný most, který se tyčí vysoko ve skalách. Někomu jinému připadne na mysl možná i pevnost Königstein, která od skalního města leží, co by kamenem dohodil.

Na výlet vyrážíme tradičně z Prahy, a tak cesta do cílové destinace trvá necelou hodinu a půl. Většinu cesty jedeme po dálnici, což výrazně ušetří čas. Na německé straně stačí plyn prošlápnout o něco více, než jsme zvyklí v Čechách a nemusíme při tom sledovat zpětné zrcátko, zda-li za námi vyrazí modré majáčky. Na ručičce tachometru padne 180 jak nic a my svištíme dál.

Kilometry ubíhají a za chvíli nastane čas, kdy se bude sjíždět z dálnice. Kdo neodbočí, dojede až do Drážďan - platinová kreditka to jistí. Dobrá zpráva je, že nemusíte mít zapnutou ani navigaci, protože ukazatele jsou na každém rohu, a tak je téměř nemožné se ztratit. Hrubým odhadem je to z dálnice k Bastei asi 20 minut.

Parkování a strava

Parkovat můžete na vícero místech. Hlavně nezastavujte u prvního parkoviště za benzínkou. Sice zde jezdí autobus, ale vy můžete snadno a pohodlně zaparkovat o dva kilometry dál v lesích, kde to bude už jen kousek do skalního světa. Parkování je placené (automat je i v češtině, to potěší každého, kdo nevládne cizím jazykem). Za celý den parkování zaplatíte 5,5 euro. My jsme platili pouze 3 eura za zhruba 3 hodiny parkování - platit se dá i kartou.

Po zaparkování můžete vyrazit na cestu. Ke skalnímu mostu je to asi 600 metrů, avšak už při cestě do kopce můžete narazit na první vyhlídku, ke které musíte sejít z hlavní cesty a odkud uvidíte první vrcholky skal. Od této vyhlídky se musíte vrátit na cestu a pokračovat v cestě až k hotelu. Vedle hotelu se nachází "zázemí" areálu - je tu jídelna a restaurace. Koupíte zde klasické německé klobásy nebo preclíky, ale nechybí ani bufetová jídla jako jsou smažené hranolky nebo guláš. Ceny jsou příznivé. 

Pozitivní je, že zde mysleli i na zvířata - většinou logicky psy, s morčetem asi na procházku nepůjdete. Poblíž vstupu na toalety se nacházejí misky s vodou, kde se i psí mazlíček může osvěžit, když je parný den.

Trasa a historie

Pak už záleží na vás, kudy se vydáte. My jsme obešli prakticky všechny vyhlídkové plošiny, až jsme se dostali k legendárnímu mostu Bastei, kvůli kterému jsme primárně také přijeli. Nutno podotknout, že je destinace hojně navštěvována Němci a Poláky. Podotýkám to zejména z důvodu, že všichni dobře víme, že nejsou příliš ohleduplní k ostatním turistům. Často se mi stalo, že do mě někdo strčil a ani se neomluvil a ještě mi pomalu vynadal, nebo se neomaleně cpal na vyhlídku, kde už tak bylo víc než plno. Raději tedy napočítat do deseti a uhnout, než se zbytečně s někým hádat.

Ještě než se vydáme dál až ke skalnímu hradu, povíme si trochu o historii místa. Za to, že skalní město vypadá tak, jak ho známe nyní, mohou Labské pískovce, které vznikly už před miliony let. Kdysi na tomto místě bylo mělké moře. Voda přenášela písky, které v moři začaly erodovat a vlivem pohybu zemských desek došlo k vyzvednutí mohutných pískovců a následnému vytvoření skal.

Pro zajímavost, skalní most byl první stavbou, která se postavila pro turistické účely. Kdo čekal, že tu stojí tedy od pradávna, toho asi trochu zklameme. Za to ale hrad, který stojí opodál, ten už něco pamatuje. Na místo kamenného mostu, tu od roku 1824 stál dřevěný most. Teprve po 30 letech se podařilo udělat ten kamenný - bezpečnější.

Skalní hrad

Málokdo by věřil, že se na vrcholcích těchto skal nacházel plnohotnotný hrad. O jeho původu se dodnes vedou debaty, existují totiž dvě teorie o tom, jak hrad vznikl. Buď jej vytesali do skály a nebo vznikl jako hrázděná budova. Tak či tak, vypadá jakoby jej stvořila vyšší moc. Nicméně se odhaduje, že hrad vznikl ve 14. století a dodnes se dochovaly základy nádvoří, chodeb a různých místností vytesaných do skal.

Na rozdíl od mostu, tady nenarazíte na takové davy. Většina lidí končí cestu na konci mostu a vrací se zpět - z jediného důvodu - na hrad se musí platit vstup. Vstupenka stojí 2 eura a berou jenom hotovost. Často se turisté po zjištění, že se platí, otočí na patě a jdou pryč. My jsme se nenechali strhnout nevolí pro placení a spořádaně zaplatili. Nutno podotknout, že se našli nejen čeští turisté, kteří nad placením ohrnovali nos a nadávali. Inu, každého jeho volba.

Až projdete celou trasu, můžete se podívat do vitríny, kde se nachází maketa hradu znázorňující, jak kdysi hrad asi vypadal. Na konci také naleznete katapult, který zde stál k obraně hradu. Ani mně samotné nejde do hlavy, jak vůbec někdo mohl chtít, dobít tento hrad vysoko v nepřístupných skalách. 

Kam dál?

Zde trasa také končí, stačí už jen projít točivou branou a jste venku. Kam půjdete dál, je už na vás. Můžete se vydat cestou ze skal do údolí, kde se nachází například jezírko Amselsee nebo skalní divadlo. Komu se nechce moc chodit, může se vrátit zpátky - ostatně jako my. Před cestou domů se ještě zastavíme na kávu, kterou si vypijeme na terase s výhledem na řeku, koupíme pohledy a pak už jen hurá domů.

Zdroj médií: redakce.

Fotogalerie (8 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články