PRÁCE 🧰

Dětská dopravní hřiště a dopravní výchova

23. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dětská dopravní hřiště najdete po celé České republice v každém větším městě. A co všechno se tam děti mohou naučit?

Dětská dopravní hřiště a dopravní výchova

Neexistuje lepší místo, kde by se děti rozdílného věku mohly vzdělávat v dopravní výchově, než právě na dětských dopravních hřištích. Na nich se učí základní dopravní problematice a to hravou formou, tak aby je to bavilo. Prakticky je celé hřiště tak trochu zmenšeným modelem našich silnic a ulic. Najdou se na něm nejen dopravní značky, ale i přechody pro chodce. Některá hřiště jsou tak vymakaná, že se na nich nalézá i zmenšenina čerpací stanice a fungují na nich i semafory.

Vozítka a dopravní výchova pro děti

Ve většině případů tam potkáte školy v rámci organizované výuky, ale také děti z řad veřejnosti. Prostředkem pro jízdu hřištěm bývají kola, koloběžky či šlapací autíčka (samozřejmě vždy s helmou na hlavě). Ve větších městech může být vstup symbolicky zpoplatněn a komu by chyběl "dopravní" prostředek, může si jej na místě za nějaký poplatek zapůjčit, pokud tím daná pobočka disponuje. Někdy ale mohou samy děti simulovat při hře onen dopravní prostředek.

Dle obecných faktů by si dítě mělo osvojit základy dopravní problematiky do deseti let. Ostatně naučené věci se mu budou hodit v praxi a tedy v ostrém provozu. Mohou se naučit, jak správně přecházet po přechodu, případně na jaké dopravní značky si dávat pozor, když jedou na kole a především, jak se na tom kole chovat. 

Kde se nacházejí dopravní hřiště

S dětmi můžete vyrazit minimálně na jedno dopravní hřiště v každém okresu České republiky. Větší množství těchto hřišť se nachází většinou v krajských městech. Například v Českých Budějovicích je naleznete na pěti místech, v Ostravě je to šest míst a třeba v Praze jich je devět. Před návštěvou je nutné si ověřit dostupnost, tzv. jestli jsou dětská dopravní hřiště přístupná i veřejnosti nebo jen školám a školkám. To provedete snadno, na internetu si najdete číslo na odpovědnou osobu daného hřiště a pronesete svůj dotaz. Pozitivní ale je, že jsou hřiště otevřená celoročně, a tak se se svým dítkem můžete vyrazit poznávat taje dětské dopravní výchovy takřka kdykoli.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články