PRÁCE 🧰

Kam na výlet autem: Štola Starý Martin

14. 1. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Aktuální tip na autovýlet bude do Krupky u Teplic, kde najdete ideální místo, když se v létě potřebujete zchladit. Nicméně štolu - neboli rudný důl můžete navštívit běžně celoročně. Jen si musíte zjistit, jestli mají zrovna otevřeno kvůli státním koronavirovým opatřením.

Tip na autovýlet: Návštěva Štoly Starý Martin

Dnes se vydáme na výlet do někdejšího dolu, ve kterém se těžil cín. Štola se nachází poblíž horního města Krupka v okrese Teplice. Vhodné je k místu dorazit autem, protože z Krupky byste si pešky dali docela dlouhou procházku. Hned u Štoly můžete zaparkovat auto na nehlídaném parkovišti. 

Výhodné je, že zde nikdy nebývá moc lidí, a tak se nemusíte bát, že byste se mačkali v početných skupinách. Nicméně i v letním období se doporučuje, aby si návštěvníci vzali na sebe teplejší oblečení, protože v dole je stálá nízká teplota. Zapomeňte tedy na krátké rukávy u triček, nebo to odmarodíte.

Vstupenka do štoly se kupuje v přilehlé budově a získáte ji v podobě pohlednice. Součástí je samozřejmě helma, abyste se nepraštili do hlavy v nízkých stropních výškách - což se mi mimo jiné stalo nesčetněkrát a za helmici jsem byla opravdu vděčná. Vstupné na prohlídku mírně podražilo, ale i tak se stále vyplatí.

Dospělí zaplatí v období od května do září 130 korun a děti 50 korun. Mimo sezónu - tedy od října do dubna je vstupné 100 korun pro dospělé a 40 pro děti do 15 let. Otevřeno mají od půl 10 do 16 až 17 hodin dle období. Prohlídka trvá 45 minut a je dlouhá 1000 metrů. Avšak my jsme uvnitř štoly byli hodinu, právě díky tomu, že na prohlídku nikdo jiný nedorazil.

Mapa k místu - tip na výlet autem

Zajímavost štoly

Štola Starý Martin se rozkládá na dvou kilometrech, a tak se jedná o největší rudnou žílu (přesněji cínovou) v Evropě. Cín se zde těžil od začátku 14. století a přestalo se až na počátku 30. let minulého století. Důl byl poté desítky let uzavřen a s jeho rekonstrukcí se začalo v roce 1999. Stačil jen rok a štola se zpřístupnila veřejnosti.

Prohlídka cínového dolu

Poté, co jsme si koupili lístky, jsme šli čekat ven, až si nás vyzvedne průvodce - ten mimochodem o štole ví úplně všechno, a tak se nezalekne žádné záludné otázky. Než se tak stalo, mohli jsme si prohlédnout předměty, se kterými se v dole těžilo. O pár minut později nám průvodce odemknul dveře a mohli jsme vkročit do štoly. Vyšší lidé si budou muset v šachtě dávat pozor, neboť pro velikány to tu nebylo stavěné. Počítejte s tím, že se budete muset často shýbat, abyste si neurvali hlavu.

Průvodce o štole vypráví velmi poutavě, a tak bych se nebála prohlídku doporučit i rodinám s menšími dětmi - jen pozor, děti do 5 let mají vstup do dolu zakázaný. Pán, který nás provází šachtou, občas doplní příběh vtipnou historkou ze svého života - zejména pak ze života, když pracoval a prováděl lidi v jeskyních.

Tato historka byla o paní, která byla poněkud rozměrnější a kvůli tomu se v jedné jeskynní chodbě zasekla. Následoval problém paní vyprostit a dostat ven. Nepříjemná situace, která ale následně baví lidi už několik let. A když tuto historku jednou vyprávěl jedné skupině právě na prohlídce štoly, tak po peprném smíchu nastalo ticho, až se ozval slabý hlásek: "Ta paní jsem byla já." Následovalo trapné ticho, rudé tváře průvodce by ozářily i největší tmu a následný smích. Inu, náhoda jak blázen ale nakonec se tomu oba zasmáli.

Pokračujeme ale dál. Ve štole je povoleno fotografovat, ale počítejte s tím, že tu není moc dobré osvětlení. Během prohlídky získáte informace o tom, jak se v Česku cín těžil a co se z něj následně vyrábělo. Podíváte se k žíle Lukáš a k její hlavní minerální části. Za zmínku také stojí krápníkové útvary. Dostanete se i do prostor, kde si horníci nechávali své věci nebo vyplňovali záznamy o těžbě - předměty zde ukryté jsou původní (viz. galerie).

Rada na závěr

Pevná obuv a hlavně do každé kapsy kapesníček, protože ve štole je vysoká vlhkost, a tak se vám okamžitě spustí rýma. Ale aspoň se vám bude poté dobře dýchat. Důležité upozornění je, že pokud trpíte klaustrofobii, pak návštěva štoly není zcela ideální pro vás

Zdroj médií: redakce.

Fotogalerie (13 fotek)

Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články