PRÁCE 🧰

Kam jet do Chorvatska autem

26. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Kam na dovolenou

V letním období se mnoho českých turistů vydává na dovolenou do Chorvatska. Nevíte, kam jet do Chorvatska? My se dnes podíváme na pár zajímavých míst, které stojí za to navštívit, pokud se vydáte do Chorvatska autem.

Kam do Chorvatska autem

Střední Dalmácie

Cílem mnoha českých turistů je Makarska riviéra. Makarska poskytuje spíše řadu kempů a ubytování v soukromí, než velké luxusní a drahé hotely. Celý šestikilometrový pás pláže se nachází pod pohořím s názvem Biokovo. Národní park Biokovo je 36 kilometrů dlouhý a 9 kilometrů široký horský hřeben, který tyčí své holé vápencové svahy a klesá strmě dolů až k moři. Nejvyšší vrchol NP je Sveti Jure se svou výškou 1764 m. n. m. Makarska se nachází ve Střední Dalmácii, která je často označována jako nejkrásnější přímořskou oblastí celého světa.

Střední Dalmácie se pyšní mnoha překrásnými zátokami, borovými lesy, krásnými oblázkovými plážemi a velmi vstřícným obyvatelstvem. Dalším, velmi oblíbeným letoviskem, které je součástí Makarské riviéry, je Baška Voda, která se řadí mezi nejživější oblasti. Dříve byla rybářskou a zemědělskou kolonií a až dodnes se zde pěstuje vinná réva, fíkovníky a višně. 

Nevíte, kam do Chorvatska s dětmi? Mezi další známá a klidná letoviska Střední Dalmácie patří například Hvar, Brela, Split, Omiš nebo Podgora.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Naše doporučení: Než-li vyrazíte na svoji vysněnou dovolenou do Chorvatska, sjednejte si cestovní pojištění. Při správně nastavených limitech vás cestovko dostatečně ochrání během nepředvídatelné situace a nic vás tak nezaskočí. Nabídky snadno porovnáte přes kalkulačku cestovního pojištění.

Severní Dalmácie

Severní Dalmácie se pyšní nejen piniovými háji, ale především průzračně křišťálovým mořem, které je více než vhodné ke šnorchlování. V Severní Dalmácii se nachází klidná malá letoviska a pláže jsou pokryty opět oblázky či hrubým pískem. Letoviska jsou oblíbeným cílem především jachtařů. Severní Dalmácie je také vhodná pro milovníky přírody. Pyšní se totiž hned třemi národními parky.

Národní park Řeka Krka se rozléhá od Kninu až po Skradin a zabírá plochu 109 km2. Celý park můžete navštívit výletní lodí. Národní park Konatské ostrovy (Kornati) svou plochou sice zabírá až 220 km2, ale pouze 1/4 celého parku je tvořena pevninou. Park je přístupný po moři pouze v některých částech, zbytek je vyhrazen pro vědecké účely. Národní park Paklenica se rozprostírá do dvou krasových údolí pod Vaganským vrchem.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Ptáte se ještě, kam do Chorvatska autem? Mezi známé letoviska, které můžete v Severní Dalmácií navštívit jsou například Zadar, Nin, Šibenik, Zaton, Petrčane a mnoho dalších.

Rada na závěr: Mnoho řidičů vyráží do Chorvatska vlastním autem. Pokud patříte mezi ně, neměli byste při přípravách vynechat připojištění, které vás dokáže ochránit před riziky, jež vás mohou překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se využijte krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: Baška voda, Makarska, Chorvatsko.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články