PRÁCE 🧰

Co je kalkulačka povinného ručení a jak vám pomůže

12. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Kalkulačka motoristy Kalkulačka pojištění

Vybrat povinné ručení nemusí být vždy jednoduché. Pro tyto účely slouží online kalkulačka, která může výrazně v rozhodování pomoci. Jak funguje?

Kalkulačka povinného ručení

Povinné ručení je zákonné pojištění, které musí mít sjednané každý motorista na svůj vůz, pokud ho chce provozovat na pozemních komunikacích. Jenže s tím ručením to je celkem ošemetné. Záleží totiž na mnoha faktorech, podle kterých se vypočítává. Nejen tedy například na objemu motoru, věku řidiče a jeho bydlišti, ale také na rozsahu - tedy na různých připojištění.

Důležitým bodem je i délka období bez nehod, čímž se dá na povinném ručení dost ušetřit, protože tím získáváte určitou slevu - jinak řečeno bonusy. Samozřejmě, kdo hodně bourá, je na tom s placením vždycky hůř. Stejně jako mladý člověk, který má řidičák sotva pár dní a neměl tedy možnost, kde plusové bonusy nasbírat.

Jak online kalkulačka povinného ručení funguje?

Nejsnadnější způsob, jak zjistit, co se na trhu pojistek pro vás jeví jako nejvýhodnější, je zadat údaje do tzv. online kalkulačky povinného ručení. Princip je jednoduchý. Do vyhledávače si zadáte tento výraz a vyjede vám hned několik webových stránek, které nabízejí své online kalkulačky. Zpravidla už dle názvu to bývají srovnávací weby různých pojištění. Stačí si jen vybrat. Po otevření stránky po vás kalkulačka bude chtít zhruba podobné informace. Jedná se o: 

  • typ vozidla / druh vozidla
  • způsob využití vozidla
  • značka vozidla
  • údaje o vás (jméno vlastníka, bydliště, věk,..)
  • kontaktní údaje jako email a telefonní číslo
  • dále se dobrovolně vyplňuje délka předchozího pojištění, případně počet způsobených nehod

Některé online kalkulačky potřebují k přesnému výpočtu i všechny technické údaje o autě, tedy: tovární značku, výkon, objem, celkovou hmotnost, typ paliva, rok výroby nebo datum uvedení do provozu. Pokud si tyto informace nepamatujete nebo nevíte, nevěste hlavu, existují weby, které tyto údaje předvyplní za vás a to díky zadání SPZ auta. Rovněž je dost reálné, že se vám dříve nebo později někdo ozve, neboť do formuláře zadáváte své mobilní číslo. Existují také kalkulačky povinného ručení bez zadání osobních údajů.

Jakmile se vším proklikáte, bude to chviličku trvat, než se vám zobrazí seznam pojišťoven a povinných ručení, které nabízí. Většinou jsou seřazeny podle ceny a také rozsahu pojištění. Vy tak snadno uvidíte, která pojistka by se vám vyplatila. Samozřejmě je nutné hledět i na jiná hlediska, než je cena. To je například výše limitů nebo možnost různých připojištění.

A pokud si rovnou i vyberete, není nic jednoduššího, než si tuto pojistku sjednat online. Navíc některé pojišťovny to mají tak, že je cena právě z online sjednání i levnější o pár korun. Pokud si nevíte rady, stačí se obrátit na specialistu, který vás krokem sjednávání provede.

Pozor na podvodníky!

Všechny poctivé online kalkulačky jsou zadarmo, pokud po vás někde někdo bude chtít nějaké peníze a poplatky, tak zpozorněte a stránku raději zavřete. Stejně tak se použitím online kalkulačky k ničemu nezavazujete. Pro zjednodušení hledání a zamezení rizika podvodů jsme připravili online kalkulačku povinného ručení, která je zdarma a můžete zde snadno porovnat nabídky povinného ručení od různých pojišťoven.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články