PRÁCE 🧰

Jízda na dálnici bez dálniční známky

30. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý řidič, který chce využívat české dálnice, musí také řádně zaplatit dálniční poplatek. Ten má už elektronickou podobu, a tak odpadá povinnost lepení nových a sloupávání starých známek.

Jízda na dálnici bez dálniční známky

Články na téma pokuta za jízdu bez dálniční známky:

  1. Jízda bez dálniční známky, jaká vám hrozí pokuta?
  2. Jízda na dálnici bez dálniční známky - právě čtete
  3. Pokuta za jízdu bez dálniční známky

V dnešní době se ale stále najdou střelci, kteří si průjezd dálničním úsekem lajznou i bez zaplacení a doufají, že je policejní hlídka nezastaví. Ano, je pravda, že policisté nemohou být nonstop nasazeni v terénu a hlídat veškeré tahy, ale za risk vysoké pokuty to opravdu nestojí. Navíc do budoucna se počítá s tím, že mýtné brány budou umět číst SPZ aut a z toho rozpoznávat, kdo zaplacenou dálničku má a kdo ne.

Mějte peníze u sebe

Pokud se rozhodnete pro riskantní jízdu, která skončí s červeným majáčkem, pak si rozhodně připravte peníze, abyste pokutu mohli zaplatit hned. Správní řízení a výmluvy vám v tomto ohledu moc nepomohou a navíc důkazy jsou proti vám jednoznačné a nelze se z nich vykecat.

Na místě čekejte pokutu ve výši 5 000 korun, ve správním řízení by vás čekalo už 20 000 tisíc, což je částka, kterou můžete rozhodně utratit za něco jiného. Najednou se jeví dálniční známka za 1500 na rok jako docela výhodná koupě, že?

Pokutu také dostane řidič, který měl povinnost podat oznámení o osvobození od placení dálniční známky, ale neučinil tak.

Podvod vyjde hodně draho

Na světě existují ještě jiní experti, kteří by se z placení chtěli neprávem osvobodit. Některé vozy totiž mohou být osvobozeny od placení dálniční známky. Jenže, problém nastává, když někdo toto osvobození zneužije, pak ho čeká velký špatný. Zneužití se totiž trestá peněžní sankcí ve výši 100 000 korun!

Platí to i v případech, kdy znáte někoho s průkazem ZTP nebo ZTP/P. Pokud držitel s vámi v autě nesedí a vy stejně vyjedete na dálnici s jeho invalidní kartičkou, která zaručuje osvobození od placení, pak se to rovná zneužití. Jízdu "zadarmo" můžete absolvovat pouze v případě, že tato osoba jede v autě s vámi a jedná se o osobu blízkou (například manžel/ka). Daná osoba se následně po zastavení dopravní policií musí prokázat svým průkazem.

Zdroj info: eDalnice, Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články