PRÁCE 🧰

Jihočeské moře nabízí zábavu a sportovní vyžití nejen v zimě

12. 2. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Kam na výlet

Bruslení na zamrzlém jezeře, lyžování, túra po stezce v korunách stromů, popíjení kávy na Marině nebo snad jen zevlování na břehu nádrže? To vše a ještě více může nabídnout největší vodní nádrž Lipno. Náš dnešní tip na výlet (nejen) autem.

Kam na výlet autem: Lipno aneb jihočeské moře nadosah

Vyrážíte-li z Prahy, pak se na Lipno dostanete za dvě a půl hodiny. Výhodou je, že můžete jakékoli aktivity provozovat celoročně. Dneska se zaměříme na ty hlavní, protože v opačném případě by článek byl tak dlouhý, že byste s jeho čtením skončili asi až za týden.

Já sama mám otestovaných pár aktivit, které mohu osobně doporučit. Ale samozřejmě lze na Lipně dělat další věci, jako je třeba plavba parníkem, návštěva Aquaparku, plachtění nebo túry do okolí.

Stezka korunami stromů

Info: Abyste se k ní dostali, můžete si dole u stánku koupit lístek na lanovku a to buď tak, že půjdete nahoru i dolu pešky - pak vás to netrápí, nebo se alespoň svezete nahoru. V případě, že jste poněkud línější nebo nemůžete moc chodit, pak si samozřejmě můžete zaplatit cestu lanovkou i dolu. Nebo můžete k dopravě použít Stezkabus za 50 korun. Lístek do korun stromů se kupuje speciálně až na místě. Nutno podotknout, že se ale nejedná o zrovna lacinou věc. Parkování je možné na centrálním parkovišti u Skiareálu Lipno.

Vstupné: 300 korun dospělí; 250 korun děti; bezbariérový přístup 

Co se tam dá dělat: Stezka provází lesem a během cesty se můžete zastavit hned na několika stanovištích a obohatit své znalosti nejen o přírodě. Zabaví se i děti díky třem stanicím s lanovými prvky. Na konci cesty vás čeká 40metrová věž. Z jejího vrcholu uvidíte Lipno jako na dlani a za dobrého počasí ještě dál. Jen pozor, nahoře se nachází tobogán, kterým lze sjet až dolu, ale lístek na něj si musíte koupit už dole na pokladně.

Půjčení koloběžek a sportovního vybavení

Info: My jsme se jedno léto rozhodli, že vyzkoušíme koloběžky - chápejte ty terénní s velkým kolem. Personál půjčovny byl velmi ochotný a se vším rád poradil. Mimo koloběžky si zde můžete půjčit i brusle, kola nebo jiné vybavení, co třeba loď? Prostor se nachází u kotvících lodí a je součástí areálu Landal Marina Lipno.

Kam jet: My jsme se vydali nejjednodušší cestou, a to právě z Mariny do Frymburku. Což je tam i zpět 18 kilometrů. Po stejné trase se můžete vydat i na bruslích, protože se jedná o asfaltovou cestu. Ale musím podotknout, že cesta kolem nádrže je pohodová a neskrývá žádné záludné kopce - za to si můžete dělat časté přestávky. Přesto je vhodné si s sebou do batůžku zabalit svačinu a hlavně pití. Nicméně, jakmile dorazíte do Frymburku, hned na začátku se nachází hotel, kde se dá sednout na terásku a vychutnat si pivo (bohužel teď ne s ohledem na vládní opatření, ale brzy snad ano).

Cena:

  • Koloběžka na 1 hodinu - 170 korun;
  • E-koloběžka na 1 hodinu - 220 korun;
  • Kolo na 1 hodinu - 220 korun + přilba za 45 korun;
  • Elektrokolo na 1 hodinu - 300 korun; 
  • Inline set na 1 hodinu - 95 korun;

Samozřejmostí je i půjčení zimní výbavy - sjezdové lyže, běžky nebo brusle.

Lipno

Zimní bruslení

Info: Nachází se zde nejdelší bruslařská dráha na světě, takže jakmile je led dostatečně silný (minimálně 18 centimetrů), může se začít bruslit. Trasa začíná z Lipna nad Vltavou (Marina) a končí ve Frymburku (převoz), ale může se vyjet i z Plané nad Vltavou (pláž).

Dráha má necelých 11 kilometrů a interně se ji přezdívá "ledová magistrála". Na dráhu se pohodlně vejde mnoho lidí, protože v některých místech má do šířky až 8 metrů. Jen si dávejte pozor na ostatní bruslaře. Kdo se necítí na dlouhou štreku z města do města, může si v klidu bruslit na oválech, které se nacházejí jak u Mariny, tak u Frymburku.

Vstupné: zadarmo

Marina Lipno

Info: Jedná se o areál, kde se můžete ubytovat v různě velkých apartmánech v holandském stylu. Z okolí se samozřejmě můžete vydat na různé aktivity, nebo si jen tak v létě posedět na mole se skleničkou dobrého vína. Pozorovat zapadající sluníčko a poslouchat šplouchání vody, z dálky pak vyhlížet plachetnice, které se vrací navečer do přístavu. 

Od ubytování (nebo také od vody nahoru k hlavní silnici) je to kousek na hlavní obchodní ulici, kde se nachází nespočet kaváren, restaurací, informační centrum, ale také obchodů se suvenýry. V létě se dá v některých restauracích posedět i na zahrádce. Parkovací místa se nacházejí u hlavní cesty. Při návštěvě nezapomeňte navštívit také bobovou dráhu (jedna jízda za 80 korun) nebo frisbee park Lipno.

Letní koupačka

Info: Protože se jedná o velkou vodní plochu, je jasné, že se zde nachází také mnoho písečných pláží. Je lepší, když se vydáte na méně známá místa, protože jinde bude spousta lidí a vstup bude taky dražší. Samozřejmostí jsou i kempy, kde můžete zaparkovat i s karavanem a strávit tu hezké léto v "divočině".

My máme vyzkoušenou pláž v Horní Plané, která má navíc pozvolný vstup do vody, a tak je vhodná i pro rodiny s dětmi. Je tu klidová zóna, koktejl bar, ale i půjčovna vodního vybavení - my jsme si velmi oblíbili paddleboardy.

Zdroj médií: redakce.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články