PRÁCE 🧰

Jednorázový alkohol tester: Jaké má výhody a kde ho koupit?

7. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Druhy alkohol testerů Testery pro řidiče

Někdy bývá to nejlevnější řešení tím nejlepším. V případě jednorázových alkohol testerů v podobě detekčních trubiček to může platit také.

Jednorázový alkohol tester - jak funguje a kde ho koupit

Jak funguje jednorázový alkoholtester?

Princip jednorázového alkohol testeru je velice jednoduchý. Uvnitř trubičky jsou krystaly aktivní látky, která se při kontaktu s alkoholem zabarví. V podstatě velmi jednoduše lze zjistit, jestli ještě vydechujete alkohol, nebo už ne. Některé jednorázové alkohol testery jsou opatřeny balónkem, který má za úkol signalizovat dostatečné množství vzduchu, který prošel trubičkou. Podle toho, jak moc se látka uvnitř trubičky zabarví, se dá velmi přibližně odhadnout, kolik alkoholu v dechu testovaný subjekt ještě má.

Jednorázový alkohol tester a jeho spolehlivost

Starší ročníky si možná pamatují, že trubičky dříve používala policie (a ještě dříve SNB). Tento způsob měření ale není příliš přesný a slouží spíše k tomu, aby se ukázalo, jestli řidič před jízdou nepožil. Dobrání se konkrétní hodnoty bylo pak cílem dalšího šetření a jednalo se tedy o test orientační.

Podobně je třeba tento způsob testování brát i dnes. Trubičkové alkohol testery poslouží spíše pro změření toho, jestli už můžete řídit, nebo to bude chtít ještě nějaký čas počkat. Docela oblíbená je „strategie dvou trubiček“. Spočívá v tom, že si člověk koupí jednorázové testy dva a ve chvíli, kdy už se cítí víceméně fit (ačkoliv chápeme, že po prokalené noci je slovo „fit“ trochu eufemismus), si foukne do první trubičky. Pakliže ta nic neukáže, může jet, v případě zabarvení nesmí. Počká se hodinku až dvě a pak přijde na řadu druhá trubička, která už s velmi vysokou pravděpodobností neukáže nic.

A jestli ano, tak je holt potřeba ještě nějakou chvíli čekat. Tento způsob nejlépe funguje ve spojení s nějakou z alkohol kalkulaček, které umí po zadání hmotnosti, pohlaví a množství vypitého alkoholu plus mínus spočítat, kdy by měl být člověk „čistý“. Jenže tyhle kalkulačky většinou hrají dost na jistotu, což znamená, že ukážou třeba o dvě, tři hodiny delší čas, než jaký je k vystřízlivění skutečně potřeba. Trubičkový alkohol tester je pak spíše takovou jistotou, že tomu tak skutečně je.

Výdrž jednorázového alkohol testeru

Jednorázový alkoholtester klidně vydrží v autě. Nesmíte ho ovšem rozbalit a nejlépe mu bude v přihrádce u spolujezdce, kde nebude vystaven přímému slunečnímu svitu. Má sice nějakou expirační dobu, ale to neznamená, že poté je nepoužitelný.

Ve Francii je dokonce povinnost každého řidiče čehokoliv, co je větší než moped, mít u sebe tento jednorázový alkohol tester. Musí být zabalený, certifikovaný a samozřejmě neprošlý.

Kde koupit jednorázový alkohol tester

Jednorázové alkohol testery mají jednu obří výhodu a tou je jejich cena. V případě, že jste v konzumaci alkoholu spíše zdrženlivější a pijete spíše příležitostně, se jedná o velmi rozumnou investici. Cenovka je většinou někde mezi 50 a 100 korunami, je to zařízení čistě pasivní, nepotřebuje žádné baterie ani kalibraci. A kde koupit jednorázový alkohol tester? Splašíte ho na každé čerpací stanici. Když potřebujete jistotu jednou, dvakrát do roka, není výhodnějšího způsobu, jak si přítomnost alkoholu v dechu nebo krvi otestovat.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články