PRÁCE 🧰

Je třeba po chiptuningu upravovat i brzdy?

14. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o chiptuningu Základní info k chiptuningu

Chiptuning zvedá krouticí moment motoru a tím i výkon. Auto jede lépe, umí jezdit s nižší spotřebou, ale co na to brzdy?

Chiptuning a brzdy

Články na téma vše o chiptuningu:

  1. Cena chiptuningu: levný vs drahý
  2. Chiptuning a brzdy - právě čtete

Proč jste auto chipovali?

U upgradu brzd, případně dalších komponent, jako třeba podvozek, se vyplatí si položit otázku, proč jste vlastně nechali na autě provést chiptuning. On totiž sice umí zlepšit výkonové parametry, nikoliv však maximální rychlost, na tu má jenom pramalý vliv a je většinou limitována krom odvahy řidiče i zpřevodováním. Takže úplně nehrozí, že byste s Fabií najednou brzdili ze 250 km/h namísto 180 km/h.

Jestliže ale úprava softwaru řídící jednotky hraje svoji roli v nějakém větším projektu, který má za cíl uzpůsobit dané auto pro potřeby dravější jízdy, stojí určitě lepší brzdy za zvážení jako jeden z prvních kroků. Opakované intenzivnější zpomalování totiž s sebou nese i zahřívání brzdové soustavy jako celku, tedy včetně kotoučů a brzdové kapaliny. Ta do sebe v průběhu času natahuje vzdušnou vlhkost a jakmile brzdovka překročí bod varu vody, začnou se v ní tvořit bublinky páry. Problém je v tom, že vodu sice nestlačíte, ale páru ano, a to velmi snadno. Pedál tedy přes posilovač nejdříve stlačí páru (ta se tím ještě více ohřeje), aby až poté došlo k nějakému výraznému zpomalovacímu účinku. V praxi se to projeví takovým zvláštním pocitem při sešlápnutí brzdového pedálu, který jde zpočátku stlačit snadněji a je “gumový“.

Chiptuning pro lepší spotřebu?

Jenže, jak už jsme naznačili, ne vždy se provádí chiptuning primárně s vidinou lepších časů na okruhu. Naopak, často je cílem jen snížení spotřeby. Majitel pak auto nevyužívá naplno, respektive potenciál motoru, ale jezdí třeba o půl litru levněji. V takovém případě není vůbec nutné na brzdy sahat.

VIDEO: Je třeba po chiptuningu upravovat brzdy?

Zdroj info: CIMBU Autosport.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články