PRÁCE 🧰

Sezona kabrioletů je tady, na co si při jejich koupi dát pozor

18. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Léto přeje vyjížďkám se staženou střechou. Kdo kabriolet nemá, možná se rozhoduje nad jeho koupí. Na co si dát pozor před koupí auta se stahovací střechou?

Kabriolet s pevnou střechou - jaký vybrat?

Články na téma kabriolety:

  1. BMW cabrio: Výhody a nevýhody
  2. Kabriolet s pevnou střechou - jaký vybrat? - právě čtete
  3. Levné kabriolety - poradíme s výběrem
  4. Nejlepší kabriolety - které to jsou?

Vítr ve vlasech je jedním ze spojení, které si téměř okamžitě vybavím, když se řekne kabriolet. Je to určitá svoboda a také nevšední zážitek. Pro někoho možná i romantická projížďka. Tak či tak, rozhodně vyžeňte z hlavy, že by se s těmito typy aut dalo jezdit jen po francouzském pobřeží nebo v Monte Carlu. I Čechy jsou krásné pro projížďky se staženou střechou. Jen je nutné se dívat dopředu na předpověď počasí, abyste případně mohli rychle střechu zatáhnout a nezmoknout.

V současné době bude asi jednodušší koupit kabriolet z druhé ruky, je totiž dost nepravděpodobné, že by vám nový kousek stačil přijít ještě do léta – a to bez ohledu na volbu automobilky. Ojetý vůz můžete začít užívat téměř okamžitě. Stačí jen vybrat ten správný kousek za výhodnou cenu.

U ojetých kabrioletů hlavně pozor na střechu

Ještě před vrhnutím se na inzeráty soukromých i bazarových nabídek si pojďme říct, podle čeho je nejlepší kabrio vybírat. Existují totiž pravidla, které byste neměli ignorovat, pokud chcete, aby vám vůz sloužil věky. Jsou to obecné zásady, které platí u jakéhokoli jiného ojetého vozu. Vždy si nechte prověřit VIN kód, jedině tak zjistíte skutečný stav vozu. Hodí se i prohlídka automechanikem, který možná odhalí skryté vady, které by jinak vašemu oku unikly. Podívejte se i podvozek, jestli případně nerezne a především vyzkoušejte funkčnost stažení střechy a to jak v případě té plátěné, tak i té pevné.

Vozy s plátěnou střechou budou vždy dostupnější, na druhou stranu se to kompenzuje pravidelnou péči o plachtu. Musí se často impregnovat a auto by mělo parkovat ideálně v garáži, kde nehrozí poškození vlivem počasí. Pozor si také dávejte na ulicích, slyšela jsem o častých případech, kdy vandalové takové střechy poničili nožem. Oprava pak samozřejmě vyjde na velké peníze.

Pevná skládací střecha je trochu oříškem. Nejen, že je auto dražší, ale ještě hrozí velký problém, pokud se z jakéhokoli důvodu zasekne stahovací mechanismus – bez něj totiž se střechou nepohnete. Nicméně v dnešní době se vyrábí už odolná auta, u kterých se tento problém vyskytuje spíše zřídkakdy. Na druhou stranu pevná střecha je určitou zárukou pro bezpečí při nárazu nebo poskytuje lepší zvukovou i tepelnou izolaci.

V obou případech variant střech si rozhodně před koupí zkontrolujte těsnění. Je totiž dost možné, že u střech, které neměly zrovna královskou péči po čase dojde k defektu. Kvůli němu pak může při větším dešti zatékat voda do kabiny. Důležitou záležitostí bude i kontrola sklápění střechy. Všímejte si vrzání, případně uskákané sklápění či vyklápění střechy. Podívejte si i na mechanismus, který by měl být v ideálním případě čistý a ne zanesený nebo zreznutý.

Pří výběru ojetého kabria si dávejte pozor i na stav kilometrů, rozhodně nesahejte po prvním na pohled výhodném kousku, který by vás do budoucna mohl stát mnohem více peněz. Nedůvěryhodné jsou i výrazné slevy.

Jaký kabriolet s pevnou střechou?

  • Mazda MX-5 – bude vždy tradiční volbou za solidní cenu
  • Mercedes-Benz SLK – dá se v dobrém stavu pořídit pod 150 tisíc korun
  • Porsche Boxter – trochu luxusnější záležitost
  • Peuget 307 CC – pro ty, kterým nezáleží na vzhledu
  • BMW 3 Convertible - něco pro fajnšmekry značky 

Zdroj info: TipCars, zkušenosti autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články