PRÁCE 🧰

Jaký je motor 1.0 MPI ve Škodě Citigo?

14. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Škoda

Škoda Citigo je dostupná jen s jedním spalovacím motorem. Tím je 1.0 MPI. Podívali jsme se na jeho spolehlivost, konstrukci a některé zvláštnosti. Popravdě není moc benzínových motorů, které by tenhle sympatický litr v životnosti překonaly.

Jaký je motor 1.0 MPI ve Škodě Citigo?

Články na téma jaký motor vybrat do auta:

  1. Peugeot 308 druhé generace (2014-2021) - jaký motor vybrat?
  2. Jaký je motor 1.0 MPI ve Škodě Citigo? - právě čtete
  3. Mazda CX-3 – jaký motor vybrat?
  4. Benzínový nebo dieselový motor?

Malá škodovka pracuje v případě té spalovací varianty vždy se stejným motorem. 1.0 MPI z rodiny EA211 má ale hned několik výkonových variant, které se liší jenom řídící jednotkou.

Základem je 44 kW (kód motoru CHYA) a o něco málo živější je 55 kW verze (kód motoru CHYB). Rozdíl řidič pozná až nad 4 500 otáček, do této hladiny mají oba agregáty průběh výkonu shodný. Krouticí moment je v obou případech stejný a to 95 N.m. Setkat se lze i s verzí upravenou na CNG, která má výkon 50 kW, ale na tu hned tak nenarazíte. Všechny Škody Citigo každopádně plní emisní normu Euro 5.

Nebojte se řemenu!

1.0 MPI je tříválec bez vyvažovací hřídele, což je opatření ke snížení ztrát. Každý válec obsluhují čtyři ventily, přičemž ty sací mají variabilní časování, což prospívá nejen výkonu a jeho lepšímu průběhu, ale i spotřebě. Vačkové hřídele žene ozubený řemen, což možná hodně konzervativní motoristy znervózní. Uklidníme vás - s řemenem nebývají problémy a jeho životnost automobilka udává na 240 tisíc kilometrů. Výměna potom vyjde na asi 5-6 tisíc korun, což je opravdu velmi příznivá cena.

Svody, vačky, vstřikování

Motor se velmi rychle zahřívá, což je dáno zejména výfukovými svody integrovanými do hlavy válců. Zvláštností je ventilové víko, které nese vačkové hřídele. Celá sestava je přitom nerozebíratelná. Montáž probíhala tak, že ohřáté vačky speciální přístroj nastrčil do pevně uchyceného víka a poté se z boku zasunuly vačkové hřídele, které těsně předtím prošly podchlazením. Jakmile došlo k vyrovnání teplot, bylo hotovo a vznikl velmi tuhý a odolný celek.

Trochu zvláštní jsou kola otáčející vačkovými hřídelemi, která nemají přesně kruhový tvar. Je tomu tak proto, aby se vyrovnávaly vibrace, které agregát přenáší do uchycení karoserie a také ztráty třením, což prospívá i řemenu a jeho životnosti.

Vstřikování paliva je nepřímé, takže sací ventily jsou neustále omývány. Tím se eliminoval problém s usazováním karbonu, což je u mnoha přímovstřikových jednotek problém. Čerpadlo, které tvoří tlak, nemá problém se životností, což je dáno i vstřikovacím tlakem pouhých tří barů.

Problémy s ním nejsou

Tříválec MPI nebyl přijat laickou, ani odbornou veřejností zrovna vřele. Jednak panoval skepticismus ze stran tří válců a životnosti spojené s vibracemi, ale hlavně tu byly neblahé vzpomínky na HTP, což byla ve své první generaci docela katastrofa. 1.0 MPI vlastně žádné problémy nemá, jediné trable se týkají převodovky, do které se zmíněné vibrace přenáší a snižuje to její životnost. U ojetin se to projevuje typicky hlukem na volnoběh a horším řazením jedničky z neutrálu.

Zdroj info: Škoda Auto, AutoSpruce, Wikipedie.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.

Podobné články