PRÁCE 🧰

Podle čeho vybrat fólii na auto a čemu s vyhnout

1. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Autofólie? Jedná se o zajímavou alternativu oproti lakování auta, už jen kvůli minimalizaci problémů ohledně údajů v technickém průkazu. Barev a vzorů je skoro neomezené množství, záleží na firmě a vašem rozpočtu. Krom estetické funkce plní, při správné péči, i funkci ochrannou. Tím způsobem, že chrání originální lak, který nebude autofolií na karoserii poškozen (při správném a kvalitním provedení).

Autofolie: Víte, jakou vybrat pro své auto?

Autofólie cena

Ceny se pohybují kolem 20 tisíc, podle plochy vašeho auta a odstínu (lesklá, matná, metalická, speciální karbonová). Životnost bývá okolo 5 až 10 let.

Při výběru autofólie hodně koukáme na cenu a recenze. Nevyplatí se škudlit a nekoupit tu dražší fólii, protože se vám to může vymstít na vadách u originálního laku. Také si můžeme říci, že se nám líbí originální barva laku a pořídíme si průhlednou ochrannou fólii s čistě ochrannou funkcí.

Ale možná více koukáme na toho, kdo nám autofolii na karoserii nalepí. Rozhodně není dobré počítat s tím, že si autofolii nalepíte sami doma v garáži. Šlo by to, ale do budoucna je to špatná volba. Přenechejte tuto práci profesionálům. Zde si musíme dávat velký pozor na recenze od ostatních, protože ne každý, kdo se vydává za profesionála, to reálně umí. Když je autofólie na karoserii nalepena správně, tak může bez problému fungovat i 10 let a perfektně ochránit originální lak. Když to hodíte neprověřenému levnému zhotoviteli, o kterém nic nevíte, můžete narazit. Při špatné aplikaci jste právě vyhodili 20 tisíc. Autofólie se bude loupat, na hodně místech mohou být vidět nedokonalosti a v nejhorším případě mohou i poškodit originální lak.

Autofolie na karoserie, jakou vybrat?

Autofólie na karoserii - UV vrstva, mytí a péče

Existují i vícevrstvé autofólie na karoserii, kdy druhá vrstva slouží na ochranu proti UV záření. To znamená, že v průběhu let se nemění sytost barvy.

Důležitou součástí je poté péče o autofolii, speciálně o ty, co mají právě zmíněnou UV vrstvu, která je náchylná na agresivní mytí. Obecně je rozhodně lepší se vyhýbat benzínkovým kartáčovým myčkám. Ruční myčky s vapkou mohou být také riziko, záleží na kvalitě autofólie. Samozřejmě nejlepším způsobem je prosté ruční mytí. Nejlépe kvalitními přípravky. Pokud máte strukturovanou karbonovou nebo matnou autofolii, pak nezapomeňte na vosky a leštící pasty, pro udržení a vylepšení výsledného efektu. Sázkou na jistotu je svěřit auto do péče odborníků, ale zde si připlatíte.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články