PRÁCE 🧰

Jaké vybrat boty do auta aneb povolená obuv na řízení vozu

15. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (6) Tipy a rady

V České republice, na rozdíl od mnoha jiných evropských zemí, neexistuje žádný zákon, který by upravoval obutí řidiče v autě. Nemáme tady přesně definovanou povolenou obuv do auta. V zájmu vlastní bezpečnosti je ale dobré držet se několika doporučení.

Jaké vybrat boty do auta aneb povolená obuv na řízení vozu

Články na téma vybavení řidiče:

  1. Brýle pro řidiče: Poradíme, jaké vybrat
  2. Rukavice na řízení auta
  3. Povolené boty do auta - právě čtete

Jaké boty na řízení auta nenosit?

Věřím, že některé znaky bot, které nejsou pro řízení úplně vhodné, byste dali dohromady sami. Přezouváte se ale poctivě i v případě, že jedete jen pár kilometrů? Nepříjemná dopravní situace vás může potkat, i když jedete třeba na nákup nebo do lesa na houby.

Jakým botám byste se měli při řízení vyhnout? Rozhodně byste neměli řídit v botách, které nemají pevnou patu a nedrží dobře na noze. Třeba žabky nebo pantofle jsou naprosto nevhodné. Nejen, že v nich nemáte dobrou oporu pro (rázné) sešlápnutí pedálu, ale mohou vám v krajním případě z nohy sklouznout a zablokovat pedál. O moc lépe na tom nejsou ani otevřené sandály. Dámy by se měly vyhnout také vyšším podpatkům, jakkoli dobře na nohou vypadají.

Na druhé straně byste neměli pro řízení volit ani boty s příliš pevnou podrážkou. Ta způsobí ztrátu citu v noze. Hlavně v zimním období je proto dobré se před jízdou přezout. Nicméně ani holínky nejsou ideální volbou a měli byste je před jízdou vyměnit. Druhý extrém, řízení naboso, také není pro bezpečnou jízdu vhodný.

Před dlouhou cestou byste navíc měli dbát na to, aby obuv do auta nebyla příliš těsná nebo nepropustná. Díky tomu vám nebude noha „odumírat“ nebo se zbytečně potit.

Jaké jsou vhodné boty do auta?

Řekli jsme si, jaké boty do auta nám při řízení moc nepomohou. Které jsou ale naopak ty pravé? Ideální boty do auta by měly dobře sedět na noze a mít pevnou patu. Jejich podrážka by měla být ohebná a zároveň lehce strukturovaná, aby po pedále neklouzala. Materiál, ze kterého jsou vyrobené, by měl být dostatečně prodyšný.

Jaké typy bot to tedy jsou? Například tenisky, mokasíny nebo kvalitní plátěnky. Máte vy nějaké vlastní oblíbené nebo šťastné obutí na řízení?

Zdroj médií: freepik.
Bobo Udychany Šnekos, 25. 12. 2020 19:07
V létě jedině boso a v zimě ponožky. Fakt bych nikomu nepřál sundat boty třeba po 16h jízdy několik dnů za sebou. To i nohy pak vypadají zajímavě. ??
Jarda Týmal, 25. 12. 2020 16:57
Naboso jsem to v Německu usmlouval na 70€ pokuty, kdybych byl německý občan hrozí za to i vězení, naštěstí se to u cizinců řeší pouze pokutou do 200 €
Hanz Jirak, 25. 12. 2020 9:28
nejhorší je řídit ve sjezdařských komínech a ještě horší v bruslích. kam se hrabou jehlové podpatky
René Pavlišák, 25. 12. 2020 0:26
Sandály ? špatně ! Na boso ? Taky špatně ! No, ještě ze máme toliko vychytávek v autě. Které ( zatím ) nekontroluji co máme na nohou. ??????
Antonín Švihnos, 24. 12. 2020 16:15
Sandále jsou nebezpečné, tak jedině bos.
[email protected], 25. 12. 2020 11:15
Jedině bos. Nevím co na tom má být špatně. Je to nejvíce bezpečné.

Podobné články