PRÁCE 🧰

Pokuta za parkování na invalidech a jiných vyhrazených zónách

3. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čas od času se stane, že zaparkujete někde, kde nemáte. Jenže spolu s tím je nutné očekávat sankci. Přestupek nemá smysl hnát do správního řízení, kde byste zbytečně zaplatili vysokou částku.

Pokuta za parkování ve vyhrazené zóně

Články na téma pokuta za parkování:

  1. Zákaz parkování
  2. Pokuta za špatné parkování
  3. Parkování na chodníku - jaká hrozí pokuta?
  4. Pokuta za parkování ve vyhrazené zóně - právě čtete
  5. Parkování na přechodu pro chodce. Jak to je?

Pokud vlastníte automobil, jistě víte, že byste vždy za své parkování ve městě měli zaplatit. Stejně tak existují místa, kde nesmíte parkovat, neboť to zákon zakazuje. Nejen že je to nebezpečné, ale také tím můžete blokovat výjezd nebo vjezd ostatních řidičů nebo složek záchranného systému.

Pokuta za parkování Praha, Brno a jiná města

Co se týká vyhrazených zón, tak ty ve většině případů najdete ve městech. Slouží k jedinému, tedy ke zmírnění počtu aut v ulicích. Například v zónách v Praze smí parkovat pouze rezidenti s platnou parkovací kartou. Podobný princip je i v jiných městech jako třeba zónové parkování v Brně.

Každý, kdo rezidentní oprávnění nevlastní, zde sice také může zaparkovat, ale musí za své stání zaplatit. V případě modrých zón se jedná o dražší záležitost a stání je zde povoleno maximálně tři hodiny za den, každá další hodina se rovná pokutě za stání v modré zóně. Ve smíšeném pásmu lze parkovat už 24 hodin - v některých částech je parkování zdarma o víkendech, jinde ale ne, tak si dávejte pozor ať za parkování ve fialové zóně nedostanete pokutu.

Pokud detekující vozidlo, které má na sobě kamery zjistí podle SPZ, že poplatek za parkování není zaplacen, pak můžete očekávat pozdrav z magistrátu. Za každé takové parkování se platí 500 korun. Některé městské části bývají vytíženější, takže pokuta může přijít až za několik měsíců, jinde se o přestupku dozvíte klidně i za dva týdny. Jestliže pokutu nezaplatíte do 15 dní, věc přechází do správního řízení. Zde už je nutné počítat od 2 500 do 5 000 korun.

Správní řízení a pokuta za parkování

V případě, že se setkáte s policistou, který by vás za parkování pokutoval, dobře si rozmyslete, jak chcete být drzí. Evidentní přestupek nemá smysl ještě více zhoršovat, pak byste si totiž mohli podepsat ortel s nejvyšší možnou sazbou na místě - 1 500 korun. Pokud využijete spíše metodu omluvy a sebemrskačství, pak se nad vámi možná smiluje a věc bude řešit domluvou - ostatně jsme jen lidé a každý někdy chybuje. Nicméně, pokud pokutu odmítnete zaplatit a trváte si na svém, že jste se přestupku nedopustili, pak věc jde automaticky do správního řízení.

Pokuta za parkování v modré zóně a dalších

Nezapomeňte, že pokud není parkovací místo v modré, fialové nebo oranžové zóně, určitě to nevyřešíte tím, že zaparkujete na žluté čáře nebo na zákazu stání nebo zastavení. I v těchto případech vám přijde rychlý pozdrav z magistrátu. V případě, že byste takto bránili například v příjezdu záchranky, může vám být auto klidně odtaženo. V jiných případech se též můžete setkat s nasazenou botičkou. Holt parkovat tam, kde se nemá, se příliš nevyplácí! A to nejen finančně.

Pokuta za parkování na invalidech

Pokud si myslíte, že se nic nestane, když zaparkujete na místě vyhrazeném pro invalidy, aniž byste vlastnili příslušné oprávnění zde parkovat, pak se hluboce mýlíte. Tento přestupek je závažnějšího charakteru a podle toho se odvíjí i výše sankce. Když vás zmerčí strážník, pak počítejte rovnou s pokutou 2 500 korun. Jestliže se věc dostane do správního řízení, pak může být finální částka až 10 000 korun.

Zdroj info: Policie České republiky, Autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články