PRÁCE 🧰

Jaké problémy hrozí motoristům bez povinného ručení

10. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Kdo chce využívat se svým vozem pozemní komunikace, musí mít ze zákona uzavřené povinné ručení. Bohužel najdou se i neplatiči, kteří riskují především svou peněženku, když se něco stane.

Jaké problémy hrozí motoristům bez povinného ručení

Kdo způsobí dopravní nehodu s nepojištěním autem, docela si zahrává. Bude muset totiž zaplatit nebo splácet svůj dluh vůči České kanceláři pojistitelů. Veškerá uzavřená autopojištění pomáhají nahradit škodu. Havarijní pojištění chrání vaše vozidlo, povinné ručení hradí škody třetím stranám, případně pokrývá újmu na zdraví.

Jestliže tedy uzavřené pojištění nemáte, čekají vás jen samé nepříjemnosti. Pokud se stane dopravní nehoda, která spadá do zákona vymezených případů pojistných událostí, pak je poškozenému uhrazena částka za škody. Tato částka se následně vymáhá regresemi po osobě, která nehodu zavinila a je povinna dluh uhradit.

Pohledávka může být uplatněna až do výše jedné třetiny toho, co plnila pojišťovna poškozenému a to do výše 300 tisíc korun. Bohužel se to ale netýká případů, kdy vám například na parkovišti někdo poškodí zrcátko a pachatel ujede. Pro tyto případy se hodí mít sjednané havarijní pojištění, nikdo jiný vám takový incident totiž nezaplatí.

Nepojištěný řidič zaplatí ve finále několikanásobek povinného ručení

Pozor byste si měli dávat i na nehody, u kterých dojde ke zranění a poškozený utrpí trvalé následky. Náklady na odškodnění a ušlý zisk se mohou velmi snadno vyšplhat přes zákonnou minimální hranici 35 milionů korun. Což by znamenalo, že se na roky dostanete do dluhové pasti. Jen proto, že jste odmítli platit něco přes tisíc korun ročně.

K neuzavřeným pojistkám se váže další povinnost a to zaplatit příspěvek nepojištěných vlastníků. ČKP spravuje databázi všech pojištěných vozidel, které porovnává s databází Ministerstva dopravy. Pak lze snadno zjistit, kdo je neplatič. Tito lidé jsou obesláni s výzvou o uhrazení příspěvku.

Aby toho nebylo málo, tak příspěvek se vypočítá dle sazebníku (ten si můžete prohlédnout na stránkách ČKP). Účtuje se každý den nepojištění auta, není tak vyloučeno, že za období, kdy jste jezdili s nepojištěným autem zaplatíte ve finále několik tisíc korun, které jste vlastně vůbec nemuseli, kdybyste si uzavřeli povinné ručení. Vyšlo by vás to tedy levněji.

Poslední oblastí, které by se majitelé nepojištěných aut měli bát, jsou sankce. Jednak vás čeká pokuta, pokud budete zastaveni dopravní policii a při běžné kontrole se zjistí, že nemáte zelenou kartu. Pak zaplatíte 1500 korun. Jestliže je věc řešena ve správním řízení, může se pokuta vyšplhat až do 40 tisíc korun.

Jezdit bez povinného ručení se tedy v žádném případě nevyplatí a pokud se něco stane, vždy několikanásobně přeplatíte běžnou cenu povinného ručení. Stojí vám to za ty nepříjemnosti?

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články