PRÁCE 🧰

Jaké napětí má mít autobaterie

3. 12. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Pokud chceme zjistit, jak moc je autobaterie nabitá, je asi nejjednodušším řešením změřit její napětí. Jaká hodnota co znamená?

Napětí autobaterie

Jednoduché měření

Měření napětí je nejjednodušší provádět voltmetrem, ale existuje ještě jeden jednoduchý způsob - do zásuvky autozapalovače se dá koupit digitální voltmetr, který se do ní jenom zastrčí a ukáže se hodnota napětí. Správně by se mělo měřit až několik hodin poté, co vůz v klidu stojí. Neměřte ani při nastartovaném motoru, ani při nabíjení (teoreticky můžete, ničemu tím neublížíte, ale nedozvíte se, jak moc je akumulátor nabitý).

Hodnoty odpovídající víceméně procentuálnímu nabití akumulátoru jsou následující:

  • 12,6 - 12,9 V - 100 %
  • 12,4 - 12,5 V - 75 %
  • 12,2 - 12,3 V - 50 %
  • 11,9 - 12,1 V - 25 %
  • méně jak 11,9 V - 0 %

Pozor, baterie v provedení AGM (motocykly, automobily se Start/Stop) nebo GEL (trakční baterie) mají vyšší klidové napětí. K uvedeným hodnotám napětí je nutné přičíst 0,2 V.

Město je pro baterku peklo

Ideální samozřejmě je, pokud majitel auta udržuje baterii na hodnotě 12,6 V. za hodnotu hraniční by se dalo považovat 12,4 V - cokoliv nad je ještě v pořádku, ale akumulátor, na kterém naměříme méně, vyžaduje co nejdřívější dobití. K tomu je dobré mít v garáži nabíječku, eventuálně ujet s autem nějakou větší vzdálenost mimo město. Tam totiž baterie trpí nejvíc. Otáčky klesají na volnoběh, alternátor nemá šanci pokrýt proudový odběr auta a není tedy výjimkou, že u vyloženě "městských aut" se akumulátor mění jednou ročně. Přitom při správné péči a dobíjení by mohl vydržet klidně čtyři roky i více.

Zdroj médií: redakce.

Podobné články