PRÁCE 🧰

Výběr ideálních pneumatik na vůz Hyundai i30

26. 3. 2023 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy Hyundai

Koupě nových pneumatik je nevyhnutelnou součástí péče o vaše vozidlo. Vybrat si správné pneumatiky může být však zmatečné a náročné, zejména pokud nevíte, na co se zaměřit. V tomto článku se zaměříme na výběr pneumatik pro Hyundai i30 a poradíme vám, jaké faktory je třeba zvážit při výběru správných pneumatik pro vaše vozidlo.

Koupě pneumatik: Jaké na Hyundai i30?

Články na téma výběr letních pneumatik:

  1. Nejlepší letní pneu
  2. Podle čeho vybrat ideální letní gumy
  3. Koupě pneumatik: Jaké na Hyundai i30? - právě čtete
  4. Jaké letní pneu na vůz Škoda Fabia 1 a 2
  5. Vybíráme letní pneu 215/55 R17
  6. Které letní pneu 205/60 R16 se vyplatí?
  7. Nejlepší pneumatiky na léto: Víte, které to jsou?
  8. Test letních pneumatik 235/55 R19 2024 od Autobild - již brzy

Hyundai i30 může mít různé rozměry pneumatik v závislosti na konkrétním modelu a verzi. Všechny správné rozměry pneumatik pro konkrétní vozidlo jsou uvedeny v technických specifikacích vozu, které jsou k dispozici v návodu k obsluze nebo na webových stránkách výrobce. Obecně lze však říci, že Hyundai i30 může být vybaven pneumatikami s rozměry mezi 195/65 R15, 225/40 R18, 225 45 R17, 205 55 R16 nebo 185 65 R15. My se dnes podíváme na nejběžnější rozměr pro vůz Hyundai i30 a tím je 205/55 R16.

Pneumatiky prémiové třídy

Výrobci prémiových pneumatik se zaměřují na bezpečnost a kvalitu. Tyto pneumatiky jsou dražší, ale nabízejí nejvyšší výkon a dlouhou životnost. Prémiové pneumatiky jsou určeny pro širokou škálu vozidel a vyrábějí je značky jako Nokian TyresContinental, Michelin nebo Bridgestone.

Nokian Wetproof

Pneumatika Nokian Wetproof získala v letošním testu německého ADAC 5. místo. Tato pneumatika se vyznačuje vysokou úrovní bezpečnosti, komfortu a výkonu na mokrých silnicích. Pneumatika je také tichá a komfortní při jízdě, což z ní činí dobrou volbu pro každodenní použití. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 800 korun.

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005 v rozměru 205/55 R16 je kvalitní letní pneumatika, která obsadila třetí místo v Tyre Reviews 2023. Tuto pneumatiku vyzdvihují pro její výkon a výdrž. Díky speciálním technologiím má Turanza T005 vynikající jízdní vlastnosti na mokru i suchu, dobrou stabilitu a komfort. Pneumatika Bridgestone patří do kategorie prémiových pneumatik, stojí okolo 2 200 korun za kus.

Continental PremiumContact 7

Continental PremiumContact 7 v rozměru 205/55 R16 je velmi kvalitní letní pneumatika, která získala první místo v testu provedeném Tyre Reviews 2023. Tato pneumatika nabízí skvělé jízdní vlastnosti na mokru i suchu, vysokou úroveň bezpečnosti a nízkou hlučnost. Je vhodná pro širokou škálu vozidel a nabízí dlouhou životnost díky novým technologiím, jako je například "GreenChili 2.0" směs, která zlepšuje odolnost pneumatiky a snižuje spotřebu paliva. Cena této pneumatiky se pohybuje okolo 2 000 korun.

Dunlop Sport BluResponse

Dunlop Sport BluResponse je letní pneumatika určená pro osobní automobily. Pneumatika je navržena s důrazem na snížení spotřeby paliva a zlepšení jízdního komfortu. Dunlop Sport BluResponse v rozměru 205/55 R16 byla hodnocena na 16. místě v testu provedeném organizací ADAC v roce 2023. Tyto pneumatiky mají průměrnou cenu kolem 2 000 korun.

Pneumatiky na vůz Hyundai i30 střední třídy

Pneumatiky střední třídy nabízejí solidní výkon za příznivější cenu a využívají ověřené technologie prémiových značek. Mnozí řidiči nezvažují pneumatiky střední třídy, což je chyba, neboť výrobci těchto pneumatik často využívají osvědčené technologie z prémiových značek a nabízejí srovnatelné vlastnosti za výrazně nižší cenu. Lidé, kteří hledají pneumatiky s dobrým poměrem ceny a výkonu, by měli zvážit značky střední třídy, jako jsou Uniroyal, Kumho, Hankook, Firestone nebo Fulda.

Kumho Ecsta HS52

Kumho Ecsta HS52 je letní pneumatika, která se umístila na 8. místě v testu Tyre Reviews 2023 v rozměru 205/55 R16. Tato pneumatika nabízí dobrý výkon za přijatelnou cenu, která se pohybuje okolo 1 500 korun. Podle testů se jedná o pneumatiku s dobrými jízdními vlastnostmi, a to zejména na suchu, kde dosahuje vysokou úroveň trakce a stability. Pneumatika také nabízí nízký valivý odpor, což přispívá k nižší spotřebě paliva.

Hankook Ventus Prime 4

Hankook Ventus Prime 4 je letní pneumatika v rozměru 205/55 R16, která se umístila na 7. místě v testu od Tyre Reviews 2023. Tato pneumatika je vyrobena korejskou společností Hankook a nabízí dobrou rovnováhu mezi výkonem a cenou. Díky svému designu zajišťuje přilnavost na mokrém i suchém povrchu a poskytuje pohodlnou jízdu díky nízké hlučnosti. Cena této pneumatiky se pohybuje okolo 1 600 korun.

Firestone Roadhawk

Firestone Roadhawk je letní pneumatika s rozměrem 205/55 R16, která dosáhla 20. místa v testu ADAC. Tato pneumatika je vhodná pro běžná vozidla a nabízí vyvážený výkon v oblasti brzdné dráhy na suchém i mokrém povrchu, odolnosti proti aquaplaningu a pohodlné jízdní vlastnosti. Cena této pneumatiky se pohybuje okolo 1 700 korun.

Fulda EcoControl HP2

Fulda EcoControl HP2 je letní pneumatika v rozměru 205/55 R16, která se umístila na 13. místě v hodnocení ADAC. Tato pneumatika je ideální pro řidiče, kteří hledají dobrou rovnováhu mezi výkonem a nízkou spotřebou paliva. Díky technologiím použitým při výrobě pneumatiky poskytuje Fulda EcoControl HP2 dobrou přilnavost na mokré i suché silnici, snižuje riziko aquaplaningu a zároveň umožňuje tišší jízdu. Pneumatiku je možné pořídit a cenu kolem 1 700 korun.

Pneumatiky ekonomické třídy

Low budget pneumatiky jsou cenově dostupné pneumatiky, které jsou obvykle vyráběny s nižším standardem kvality než prémiové nebo střední třídy pneumatik. Tyto pneumatiky jsou vyráběny pro řidiče, kteří hledají ekonomickou alternativu k dražším pneumatikám a jsou obvykle nejlevnější možností.

Nicméně, tyto pneumatiky mohou mít omezené vlastnosti, jako je kratší životnost, nižší výkon a horší přilnavost, zejména v mokrých podmínkách. Pokud se rozhodnete pro nákup low budget pneumatik, je důležité pečlivě zvážit všechny faktory a vybrat pneumatiky, které budou nejlepší volbou pro vaše potřeby a rozpočet. Mezi značky pneumatik, které se řadí do ekonomické třídy, se můžeme setkat s výrobci, jako jsou Fortune, Laufenn, Barum, Sava nebo Matador.

Fortune FSR802

Pneumatika Fortune FSR802 patří mezi pneumatiky ekonomické třídy. Podle uživatelských recenzí se jedná o solidní pneumatiku, která se vyznačuje dobrou trakcí na suchu a mokru a nízkou hlučností. Na druhé straně se však objevují recenze, které uvádějí, že tato pneumatika má nižší výkon v porovnání s pneumatikami prémiové nebo střední třídy a horší ovladatelnost na mokru. Pořídit si ji můžete v průměru za 1 050 korun.

Sava Intensa HP2

Sava Intensa HP2 je letní pneumatika s rozměrem 205/55 R16. Její hlavní výhodou je nízká hlučnost a dobrá manipulace na mokru. Díky speciálnímu dezénu také nabízí kratší brzdnou dráhu. Cena této pneumatiky se pohybuje kolem 1 500 korun.

Barum Bravuris 5 HM

Barum Bravuris 5 HM je letní pneumatika určená pro osobní automobily s rozměrem 205/55 R16. Podle hodnocení organizace ADAC obsadila pneumatika 24. místo v testu letních pneumatik. Barum Bravuris 5 HM je cenově dostupná pneumatika, která nabízí dobrou kontrolu na mokrém povrchu a nízký valivý odpor. Nicméně, v testu byla kritizována za horší výkon na suchém povrchu a vyšší hlučnost. Patří do kategorie ekonomických pneumatik a lze ji pořídit za cenu okolo 1 500 korun.

Laufenn S Fit EQ+ LK01

Laufenn S Fit EQ+ LK01 je letní pneumatika střední třídy vyráběná společností Hankook. Podle testu provedeného společností ADAC v roce 2021 obsadila tato pneumatika 39. místo z 50 testovaných modelů. Cena této pneumatiky se pohybuje kolem 1 500 korun.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Barum, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články