PRÁCE 🧰

Jaké klasické filmy o autech sledovat během pandemie

26. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Názory

Poslední dobou, jak jsme někteří doma a máme docela hodně volného času, jsem začal sledovat starší filmy. Do mého výběru se vloudilo i pár snímků o autech nebo s auty v hlavní roli. A tak zatímco ty novější jako třeba Rush (Rivalové), nebo Ford v Ferrari asi má každý fanda aut v merku, klasické kousky možná stojí za připomenutí.

Jaké klasické filmy o autech sledovat v lockdownu?

Days of Thunder (Bouřlivé dny)

Ano, začínáme zlehka, ale tenhle snímek z úplného začátku devadesátek ukazuje v roli Toma Cruise, který tenkrát vypadal ještě jako sotva zletilý klučina, přitom už neměl třicítku daleko.

Děj je v podstatě jednoduchý a předvídatelný. Jedná se spíš o takovou oddychovku z prostředí závodních aut, která většinou krouží po ovále. Do toho samozřejmě troška romantiky mezi hlavním protagonistou a lékařkou, kterou hraje Nicole Kidman (ono to tehdy mezi nimi zajiskřilo i mimo záběry kamer a bylo z toho nakonec manželství). Zkrátka nic extra, ale přesto si myslím, že své kouzlo tenhle film má!

Duel

Tohle už je trochu těžší látka, konkrétně se jedná o Spielbergovu prvotinu. Původně byla natočena jen pro televizi, ale nakonec z toho byl i úspěch v evropských kinech a nominace na Zlatý glóbus. Zápletka je až geniálně jednoduchá - obchodní cestující David Mann si to sviští po Arizoně na jednání, ale přilepí se na něj náklaďák s cisternou, jehož řidič se hlavního hrdinu snaží zabít tím, že ho vytlačí ze silnice.

Nevíme proč, nevíme kdo a netušíme vlastně ani jak řidič nákladního vozu vypadá. Je však jasně patrné, že výkonově má navrch a Mann v osobáku mu jednoduše nemá šanci ujet. Spielberg natočil psychologický a popravdě i dost depresivní snímek. Hlavní role skvěle sedla Dennisu Weaverovi, kterému sekunduje tahač Peterbilt 281 s dieselovým šestiválcem dopovaným turbodmychadlem.

Le Mans

Jestli jste na promyšlené scénáře a propracované dialogy, tak tady jste úplně špatně! Hlavní role se ujal Steve McQueen, jehož herectví je sice skvělé, ale za vše asi mluví fakt, že poprvé promluví po víc jak půl hodině. V hlavní roli je totiž opravdu závodění, které je zde vyobrazeno dost realisticky, a to včetně toho, co se odehrává v zákulisí. Le Mans dobře vystihuje atmosféru tehdejších okruhových klání, která byla opravdu hodně nebezpečná a kolem jezdců se vznášela jakási aura smrti. I tuto smutnou rovinu snímek obsahuje a okolo ní se vlastně točí celý příběh.

Film překypuje záběry na parádní (nejen) závodní auta a zajímavý je i vizuálně (a koneckonců i akusticky). Neužijete si ho jako kulisu, musíte se do něj ponořit, zhasnout světla a přidat volume. Pak teprve promluví naplno a vtáhne vás do děje. Je to zkrátka jeden z těch filmů, které si člověk nejlíp vychutná, když je sleduje sám.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články