PRÁCE 🧰

Financování vozu Renault Clio: Vyplatí se leasing, koupě za hotové nebo půjčka?

15. 12. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Renault

Pokukujete po novém Renaultu Clio a váháte, jestli na jeho pořízení budete mít v dnešní době finance? I v případě, že nemáte celou částku na účtu, nemusíte si stýskat. Existuje několik možností, které vám umožní využívat tento vůz i bez toho.

Nejlepší způsoby financování vozu Renault Clio

Jaké máte možnosti, když vybíráte nový Renault Clio

Stejně jako u řady jiných vozů, můžete u modelu Renault Clio vybírat z několika variant. Pojďme si je představit. Základní verzí toho automobilu je Equilibre. Ta může být vaše už za 363 000 Kč. Pokud si zakládáte na pohodlí, tak můžete sáhnout po variantě Techno, kterou pořídíte od 423 000 Kč. Tento model je jako jediný dostupný i v hybridní verzi. Tam ale musíte počítat s vyšší cenovkou, 573 000 Kč.

V případě, že patříte k fanouškům maximálních vychytávek, pak vás jistě zaujme verze R.S. Line. Za tento vůz v nejvyšší výbavě dáte 513 000 Kč. Na oplátku se můžete těšit na moderní multimediální a navigační systém nebo třeba parkovací kameru a spoustu dalších věcí.

Ať už je vaším favoritem kterákoliv varianta, je třeba si před pořízením důkladně projít možnosti financování a vyhodnotit, která pro vás bude tou nejlepší.

Možnosti financování Renaultu Clio

Pokud máte dostatečný obnos na účtu, můžete koupit nový vůz za hotové. V případě, že se vás tato možnost netýká, bude se třeba poohlédnout po jiném způsobu. Volit můžete například mezi:

  1. spotřebitelským úvěrem,
  2. finančním leasingem nebo
  3. operativním leasingem.

Vlastní financování Renaultu Clio

Pokud máte dostatečnou hotovost na pořízení vozu, vypadá tato možnost jako ideální. Auto bude od prvního okamžiku vaše a nemusíte se bát, že jeho cenu přeplatíte. I v tomto případě je ale třeba si dát pozor a vše si dobře propočítat.

Pokud byste za vůz dali veškeré své úspory, mohly by vás potkat potíže při financování jeho provozu. Je proto lepší mít připravenou bezpečnostní rezervu, která vám následné (nebo jiné nečekané) výdaje pokryje.

Výhody:

  • Budete ihned majitelem auta
  • Nebudete muset každý měsíc myslet na splátku
  • Cenu vozu nepřeplatíte

Nevýhody:

  • Je třeba na vůz našetřit
  • Můžete se vydat ze všech prostředků
  • Další náklady na provoz jdou výhradně za vámi

Nejlepší způsoby financování vozu Renault Clio

Spotřebitelský úvěr na Renault Clio

V současné době můžete vybírat z bohaté nabídky finančních produktů, které vám s pořízením vozu pomohou. Před rozhodnutím se k takovému závazku uvázat, byste si ale měli poctivě propočítat, kolik vás to bude stát a zda na to z dlouhodobého hlediska máte.

Řada bank i dalších nebankovních společností nabízí účelový úvěr právě pro pořízení auta. Jeho získání bývá snazší než u úvěru bez daného účelu. I tak se ale musíte připravit na to, že si vás a vaši schopnost splácet vybraná instituce důkladně prověří. Pokud vás vyhodnotí kladně, můžete podepsat smlouvu. V případě, že spadnete do kategorie rizikových klientů, můžete se s úvěrem rozloučit.

V případě kladného vyřízení vaší žádosti bode nový Renault Clio váš. Podpisem potřebných dokumentů se stanete jeho majitelem. To znamená i to, že všechny další náklady na jeho provoz půjdou za vámi. Je třeba se připravit také na to, že cenu vozu přeplatíte. Celková částka bude vyšší o desítky tisíc korun.

Výhody:

  • Můžete být vlastníkem auta, i když nezaplatíte plnou kupní cenu
  • Nevydáte se ze všech svých financí
  • Nemusíte na nový vůz dlouho šetřit

Nevýhody:

  • Pořizovací cenu auta ve výsledku přeplatíte
  • Musíte projít důkladným schvalovacím procesem
  • Všechny další náklady na provoz vozu jdou za vámi

Finanční leasing na Renault Clio

Finanční leasing představuje další možnost, jak si nový Renault Clio pořídit. Tento druh leasingu se vyznačuje tím, že na začátku uhradíte leasingové společnosti akontaci, dojednáte podmínky splácení a můžete Renault Clio využívat.

Po celou dobu splácení je ale majitelem vozu daná společnost. To má své výhody i nevýhody. Leasingovka hradí povinná pojištění vozu, u kterých většinou dosáhne na mnohem lepší podmínky než obyčejný smrtelník. Může platit také pravidelné servisní prohlídky. To záleží na domluvených podmínkách leasingu.

Na druhou stranu můžete o vůz jednoduše a bez náhrady přijít, pokud nebudete včas platit všechny splátky. A to i v případě, že již máte většinu zaplacenou. Majitelem vozu se stáváte až po uhrazení poslední splátky. Pak dojde k přepisu vozidla na vás.

Pokud se obáváte, že byste se do podobné situace mohli dostat, je dobré si sjednat pojištění schopnosti splácet. To vám v případě nečekaných obtíží může vytrhnout trn z paty.

Výhody: 

  • Po skončení leasingu se vůz stane vaším majetkem
  • Pojištění za vás hradí leasingová společnost
  • Nemusíte mít ušetřenou celou částku

Nevýhody:

  • Po dobu splácení nejste majitelem auta
  • Pořizovací cenu vozidla přeplatíte
  • Nesmíte vynechat splátku, abyste o auto nepřišli

Nejlepší způsoby financování vozu Renault Clio

Renault Clio na operativní leasing

Operativní leasing se vyznačuje oproti jiným možnostem financování jednou zvláštností. A to, že po skončení smlouvy a doplacení poslední splátky se auto nestane vaším majetkem. V podstatě si vůz pouze pronajímáte od leasingové společnosti na určitou dobu za předem daných podmínek.

Jednou z podmínek operativního leasingu je roční nájezd kilometrů. Podle maximálního nájezdu se také řídí měsíční splátka. Čím omezenější nájezd bude, tím bude částka, kterou budete měsíčně platit, nižší. Pokud byste ji ale překročili musíte se připravit na to, že budete muset zaplatit dodatečný poplatek.

Na další poplatek se musíte připravit v případě, že auto vrátíte v horším stavu. Po skončení smlouvy bude leasingová společnost kontrolovat stav vozidla a pokud bude horší než obvyklý, bude vás čekat pokuta. Proto je dobré se i o “pronajaté” auto pečlivě starat. Ušetříte si tak další výdaje.

Nespornou výhodou operativního leasingu je, že po skončení leasingu si budete moct pořídit zbrusu nový Renault Clio na dalších pár let. Vždycky tak budete řídit ten nejnovější model. Těšit vás může také to, že splátka je u operativního leasingu většinou nižší než u klasického.

Výhody:

  • Nemusíte disponovat celou kupní cenou
  • Vždy jezdíte nejnovějším modelem Renault Clio
  • Leasingová společnost hradí jak pojištění, tak i servisní prohlídky

Nevýhody:

  • Auto si pouze pronajímáte
  • Musíte si hlídat počet najetých kilometrů
  • Po skončení leasingu auto zůstává leasingové společnosti

Jak financovat nový vůz Renault Clio

Pokud máte dostatečný obnos pro pořízení auta i potřebnou rezervu, můžete si auto pořídit za vlastní. Odpadnou vám tak starosti se splácením a budete si moct vůz plně užívat.

Pokud nemáte okamžitě celou částku, můžete využít spotřebitelského úvěru nebo některého druhu leasingu. Podle vlastních potřeb a možností můžete volit mezi finančním a operativním leasingem. Každý z nich má svoje výhody i nevýhody.

Zdroj info: renault, internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články