PRÁCE 🧰

Financování vozu Hyundai ix20: Vyplatí se leasing, koupě za hotové nebo půjčka?

19. 2. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Hyundai

Vozy značky Hyundai potkáme na českých silnicích poměrně často. Oblibě se těší řada modelů této automobilky. Dnes se podíváme na vůz Hyundai ix20. Respektive na možnosti, jak ho zafinancovat.

Nejlepší způsoby financování vozu Hyundai ix20

Moderní MPV Hyundai ix20 k vašim službám

Víceúčelové vozidlo Hyundai ix20 můžete pořídit v několika variantách. Čtyři základní motorizace 1.4 CVVT, 1.6 CVVT, 1.4 CRDi a 1.6 CRDi se prolínají se třemi výbavovými stupni. První z uvedených možností je možné mít s výbavovými stupni Start za 279 990 Kč nebo ve verzi Trikolor za 319 990 Kč. Druhou z uvedených motorizací můžete mít ve verzi Trikolor za 339 990 Kč nebo ve vyšším stupni Komfort za cenu 379 990 Kč.

Záleží čistě na vás a vašich preferencích, který z nabízených balíčků zvolíte. Při výběru byste kromě dalších věcí měli přihlédnout i k možnostem financování. Ty vám níže podrobněji představíme. Podíváme se na varianty:

  1. Koupě za hotové
  2. Spotřebitelský úvěr
  3. Leasing

Koupě Hyundai ix20 za hotové

Pokud máte k dispozici dostatečnou částku, která vám dovolí si Hyundai ix20 pořídit ihned, nemusíte moc váhat. Tato varianta vás ve výsledku vyjde nejlevněji a nezatíží vás dalšími starostmi. Pokud koupíte Hyundai ix20 z vlastních prostředků, nepřeplatíte jeho kupní cenu ani o korunu. Zároveň také nezatížíte svůj rozpočet z dlouhodobého hlediska splátkami.

Na druhou stranu byste ale měli počítat s dalšími provozními náklady, které budete muset za vůz hradit. Proto pokud máte napjatý rozpočet a po uhrazení vozu by vám moc nezbylo, měli byste se zamyslet, jestli to je pro vás opravdu ta pravá varianta nebo raději nesáhnete po nějakém jiném způsobu financování.

Výhody:

  • Auto je okamžitě vaše
  • Nepřeplatíte ani korunu
  • Nejste dlužníkem

Nevýhody:

  • Je třeba mít nastřádanou celou částku
  • Platíte další náklady
  • Měli byste mít rezervu

Spotřebitelský úvěr pro pořízení Hyundai ix20

V případě, že nepatříte mezi šťastlivce, kteří si můžou pořídit Hyundai ix20 z vlastních prostředků, můžete využít i dalších možností. Jednou z nich je spotřebitelský úvěr. Ten můžete získat jako bezúčelný. Pro koupi auta se ale příliš nehodí protože jeho dosažení je složitější než v případě půjčky přímo na auto.

Pokud se pro takový úvěr rozhodnete, měli byste si být jistí, že takový finanční závazek z dlouhodobého hlediska zvládnete. Podívejte se na svoje očekávané příjmy a výdaje a upřímně si řekněte, jak na tom jste.

Abyste ale úvěr opravdu získali, budete muset projít scoringem u vybrané banky. Ta po pečlivém proklepnutí určí, jestli jste pro ni vhodným klientem a úvěr vám poskytne. Pokud budete schváleni, určí vám i podmínky úvěru. Pokud by vás banka vyhodnotila jako rizikového klienta, úvěr byste jednoduše nedostali.

Když budete mít úvěr schválený, připravte se na pravidelné splácení po určenou dobu. Kvůli úroku byste také měli počítat s tím, že cenu vozu přeplatíte. A to může být i o několik desítek tisíc korun.

Výhody:

  • Nemusíte mít našetřenou celou částku
  • Nevydáte všechny své finance
  • Jste majitelem vozu

Nevýhody:

  • Cenu vozu přeplatíte
  • Musíte projít schvalovacím procesem
  • Hradíte provozní náklady

Nejlepší způsoby financování vozu Hyundai ix20

Hyundai ix20 na leasing

Další možností, jak můžete nový Hyundai ix20 financovat, je leasing. Ten může být buď finanční nebo operativní. Oba druhy se od sebe liší proto je dobré si předem promyslet, která z možností vám bude vyhovovat lépe.

Finanční leasing pro pořízení Hyundai ix20

Pokud se rozhodnete pro klasický leasing, připravte se na to, že budete muset nejdříve uhradit akontaci. Ta obvykle činí několik desítek procent z ceny vozu. Po jejím uhrazení vás pak čeká pravidelné splácení.

Před uzavřením finančního leasingu byste si měli být jistí, že ho váš rozpočet zvládne. Pokud byste totiž v jakémkoliv momentě ztratili schopnost platit splátky, mohli byste přijít jak o auto, tak i o peníze, které jste už uhradili. Z toho důvodu je více než vhodné si uzavřít pojištění odpovědnosti splácet. To vám může vytrhnout trn z paty.

Při finančním leasingu je majitelem vozu leasingová společnost. Na vás se vůz převede až po splacení poslední splátky. I když se to může jevit jako jednoznačná nevýhoda, přináší vám to i drobné plus. Pojištění vozu hradí po dobu leasingu leasingová společnost.

Výhody:

  • Po uhrazení leasingu je auto vaše
  • Nestaráte se o pojištění vozu
  • Nemusíte mít ušetřenou celou kupní cenu

Nevýhody:

  • Po dobu splácení nejste majitelem vozu
  • Můžete o auto přijít
  • Musíte uhradit akontaci

Hyundai ix20 na operativní leasing

Další z možností, která vám umožní využívat Hyundai ix20, je operativní leasing. Ten je velmi specifický v tom, že se po jeho ukončení nestanete majitelem vozu. V rámci operativního leasingu si auto od společnosti pouze pronajímáte za předem domluvených podmínek.

Mezi podmínky pronájmu vozu patří délka, výše měsíční splátky nebo maximální nájezd kilometrů. Ten byste neměli překročit. V opačném případě byste museli uhradit další poplatek.

Po ukončení operativního leasingu vracíte Hyundai ix20 zpátky do leasingové společnosti. Pokud je auto ve stavu odpovídajícím podmínkám, nečekají vás žádné další poplatky. Pokud byste vůz vrátili poškozený, museli byste hradit pokutu.

Výhodou tohoto druhu leasingu je to, že po ukončení jednoho můžete ihned dojednat nový a se zcela novým vozem.

Výhody:

  • Nemusíte mít našetřený celý obnos peněz
  • Nehradíte pojištění ani další provozní náklady
  • Využíváte zcela nové auto

Nevýhody:

  • Auto nebude vaším majetkem
  • Neměli byste překročit nájezd kilometrů
  • Při navrácení bude hodnocen stav vozidla

Financování Hyundai ix20

Pokud se rozhodnete pro pořízení vozu Hyundai ix20, můžete podle svých možností a preferencí zvolit jeden ze způsobů financování. Pokud máte dostatečný obnos peněz, můžete pořídit Hyundai ix20 za vlastní. V případě, že se vás toto netýká, můžete využít jinou variantu financování. Volit můžete mezi spotřebitelským úvěrem, finančním leasingem nebo operativním leasingem.

Zdroj info: hyundai, internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články