PRÁCE 🧰

Financování vozu Dacia Duster: Vyplatí se leasing, koupě za hotové nebo půjčka?

27. 12. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Dacia

Cenově dostupných SUV není na trhu zase tolik. Ale Dacia Duster k nim patří. Pokud je i tak pro vás momentálně finančně nedosažitelný, poradíme vám, jaké možnosti máte, abyste se s ním mohli prohánět po silnicích.

Nejlepší způsoby financování vozu Dacia Duster

Jaký model Dacia Duster bude pro vás ten nejlepší

Vůz Dacia Duster můžete mít ve čtyřech základních výbavových stupních. Ke každému z nich lze pak navíc zvolit i další vybavení a příslušenství. Základní verzí je Essential, kterou pořídíte od 367 500 Kč. Pokud byste mířili výš, můžete sáhnout po variantě Expression, která vás bude stát 400 500 Kč. Spolu s ní získáte například zadní parkovací senzory a tempomat.

Ještě větší pohodlí vám poskytne model Journey, který vás bude stát 437 500 Kč. Oproti předchozím variantám vám pak nabídne například zadní parkovací kameru nebo systém hlídání mrtvého úhlu. Nejvyšší výbavu pak nabízí verze Extreme, která vám poskytne maximální komfort. Pořídit ji můžete za 469 000 Kč.

Pokud si na financování z vlastních zdrojů z jakéhokoliv důvodu netroufáte, můžete si zvolit některý z následujících způsobů:

  1. Spotřební úvěr
  2. Finanční leasing
  3. Operativní leasing

Koupě Dacia Duster za hotové

Máte-li k dispozici dostatečný obnos peněz, jistě zvažujete možnost pořízení auta za hotové. To má řadu nesporných výhod. Mezi ně patří například to, že nebudete potřebovat spoustu papírování, za auto zaplatíte kupní cenu a ani o korunu víc, budete ihned právoplatným majitelem vozu.

Na druhou stranu ale musíte počítat s určitou finanční rezervou, kterou byste měli mít na provoz auta. Jako jeho majitel budete muset hradit všechny další poplatky. Mezi ně patří například povinné ručení, havarijní pojištění, servisní prohlídky a další. Pokud byste se koupí auta vydali ze všech svých prostředků, mohli byste pak mít potíže.

Výhody:

  • Nepřeplácíte ani korunu
  • Jste ihned majitelem vozu
  • Nemusíte se zatěžovat splátkami

Nevýhody:

  • Musíte mít našetřenou celou kupní cenu
  • Všechny poplatky spojené s provozem hradíte sami
  • Budete potřebovat finanční rezervu

Nejlepší způsoby financování vozu Dacia Duster

Pořízení Dacia Duster díky spotřebitelskému úvěru

Na pořízení vozu Dacia Duster si také můžete vzít půjčku. V tomto případě je nejlepší zvolit tzv. účelový úvěr přímo pro koupi automobilu, u kterého bude vyřízení snazší. I tak ale budete muset projít schvalovacím procesem u banky nebo nebankovní instituce, kde si úvěr budete chtít vzít.

Proto ještě předtím než podáte žádost ověřte sami, jak na tom finančně jste a jestli budete schopni splátky bez problémů platit. Poté již můžete vyrazit do banky, která si ověří vaše platební schopnosti a podle toho vám úvěr buď poskytne nebo také ne.

U půjčky musíte počítat s tím, že za auto zaplatíte vyšší částku než je jeho pořizovací cena a to ve výši úroků. Kolik to přesně bude záleží na podmínkách dojednaných s finanční institucí. Většinou se částky pohybují v desítkách tisíc korun.

Výhody:

  • Nemusíte zaplatit plnou sumu najednou
  • Jste ihned majitelem vozu
  • Zůstane vám finanční rezerva

Nevýhody:

  • Banka vám musí úvěr schválit
  • Přeplatíte kupní cenu vozu
  • Všechny další poplatky jdou za vámi

Pořízení Dacia Duster na leasing

Auto Dacia Duster si můžete pořídit také na leasing. A to jak finanční, tak i operativní. Obě varianty se od sebe v určitých ohledech liší a proto je třeba si vybrat tu, která vám bude sedět nejlépe.

Klasický leasing Dacia Duster

Pokud se rozhodnete pro finanční leasing, budete muset počítat s tím, že na začátku zaplatíte akontaci, která se může pohybovat v desítkách procent ceny vozu. Pak bude následovat pravidelné placení splátek. Po celou dobu, kdy leasing poběží, bude majitelem vozu leasingová společnost. To s sebou nese jak pozitiva, tak i negativa.

Díky tomu, že je leasingovka majitelem vozu, stará se také o zákonná a další pojištění. Pokud to tak bude uvedeno ve smlouvě, tak i o servisní prohlídky.

Na druhou stranu ale musíte opravdu pečlivě hlídat pravidelné splácení. Kdybyste náhodou nebyli schopni platit, můžete přijít jak o auto, tak i o peníze, které jste do té doby uhradili. Pokud chcete mít určitou jistotu, že vás nečekaná událost o vůz nepřipraví, můžete uzavřít pojištění schopnosti splácet.

Výhody:

  • Auto bude po ukončení leasingu vaším majetkem
  • Pojištění vozu po dobu leasingu hradí společnost
  • Nemusíte mít na účtu celou částku na pořízení auta

Nevýhody:

  • Po dobu leasingu je majitelem auta leasingová společnost
  • Můžete přijít o vůz i zaplacené splátky
  • Přeplatíte kupní cenu vozu

Nejlepší způsoby financování vozu Dacia Duster

Operativní leasing Dacia Duster

Operativní leasing je označení pro situaci, kdy si auto pouze pronajímáte na určitou dobu za předem daných podmínek. Pokud se rozhodnete vůz Dacia Duster na operativní leasing pořídit, měli byste počítat s tím, že jeho vlastníkem bude stále leasingová společnost. Vy si předem domluvíte, na kolik let si ho pronajmete, nastavíte hranici maximálního ročního nájezdu kilometrů a odsouhlasíte výši splátky. Pak můžete vesele jezdit po silnicích.

O povinná pojištění i servisní prohlídky se v tomto případě plně stará leasingová společnost. Pokud budete dodržovat všechny domluvené záležitosti, uhradíte pouze splátky. Pokud byste ale najeli více kilometrů, museli byste doplatit další poplatek. Pokuta by vás také neminula v případě, že byste vrátili auto v horším než obvyklém stavu.

Výhody:

  • Nečeká vás žádná velká investice
  • O poplatky za pojištění se stará leasingovka
  • Máte k dispozici nový vůz

Nevýhody:

  • Auto není vaším majetkem
  • Máte limitovaný nájezd kilometrů
  • Po skončení leasingu auto vracíte

Jaké financování Dacia Duster je to nejlepší

O tom, jaký finanční produkt zvolit pro pořízení vozu Dacia Duster, musíte rozhodnout sami. Měli byste zvážit hlavně svoji finanční situaci a účel, ke kterému auto bude sloužit. Pak si můžete vybrat mezi půjčkou na auto, finančním nebo operativním leasingem.

Samozřejmě pokud disponujete dostatečnou hotovostí, můžete pořídit vůz i za hotové.

Zdroj info: Dacia, internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články