PRÁCE 🧰

Jaké elektromobily a hybridy nabízí Audi

15. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Vše o hybridech Výběr elektrického auta Nabídka elektrovozů automobilek Výběr hybridního auta Nabídka výrobců hybridů Audi

Audi bylo jednou z prvních značek, která se začala vážněji zabývat elektromobilitou. Začalo to modelem e-tron a od té doby se jejich elektrické portfolio jen rozrůstá.

Elektromobily a hybridy od značky Audi

Články na téma elektro a hybrid auta od známých automobilek:

  1. Elektromobily a hybridy Volkswagen, ze kterých vybírat?
  2. Elektromobily a hybridy od značky Audi - právě čtete

Elektromobily Audi

Audi e-tron

Začneme tedy u toho zmíněného prvního, tedy Audi e-tron. Ten přinesl na svou dobu do elektromobility některá nevídaná řešení. Nemohl se chlubit nejlepším dojezdem nebo zrychlením, ale při vývoji například přišel o zrcátka, která byla nahrazena kamerami. Mělo to svůj význam z hlediska snížení aerodynamického odporu, ačkoliv "zpětné" obrazovky byly umístěny na dveřích, což nebylo ergonomicky úplně šťastné řešení. Dost promakané a efektivní bylo i chlazení autobaterie, potažmo motoru. Ano, i elektromotor tu má své chlazení, respektive jeho středová osa je dutá a proudí v ní kapalina. Především ale e-tron poskytl velmi solidní úroveň komfortu, v podstatě tedy držel v tomto směru dost vysoko nastavený standard značky.

Audi e-tron Sportback

Později přišla i o něco líbivější varianta Sportback, jejíž pozvolna klesající záď dala e-tronu malinko sportovnější charakter a dynamičtější proporce. Dorazily i varianty Audi e-tron S a Audi e-tron S Sportback. Ty mají vyšší výkon, tedy 370 kW, což je oproti základnímu modelu se 230 kW (50 quattro), nebo 300 kW (55 quattro) docela znatelný rozdíl. S pohonem všech kol se tak e-tron obecně dá označit za docela schopně jezdící elektromobil.

Audi e-tron GT

Dalším z rodiny je Audi e-tron GT. Podle mnoha názorů nejkrásnější elektromobil vůbec! Něco na tom bude, ačkoliv na fotkách auto zdaleka tak nevynikne, jako v reálu, kde zejména jeho zadní partie působí neskutečně dynamicky a sebevědomě. Audi nabízí i ostřejší verzi RS, která umí podat výkon až 475 kW, to z auta s dojezdem reálně přes 350 kilometrů a velmi rychlým nabíjením dělá elektromobil vhodný i na delší cesty.

Audi e-tron GT

Audi Q4 e-tron a Audi Q4 Sportback

V kategorii těch dostupnějších elektromobilů má Audi také svého zástupce, konkrétně modely Audi Q4 e-tron a Audi Q4 Sportback e-tron (se splývavější zádí). Cenově začíná prvně jmenovaný na 1 197 900 korunách, čímž může konkurovat některým jiným značkám. Výkon 220 kW rozhodně není kompromisní a dojezd 520 kilometrů dle WLTP je taky skvělá hodnota.

Audi Q4 e-tron

Audi plug-in hybrid

Německá automobilka samozřejmě nekašle ani na plug-in hybridní vozy, které umožňují jezdit buď na elektřinu, nebo na benzín, případně kombinovat obojí. Dokonce i vrcholný model A8 pod označením TFSI e tuto možnost nabízí. Benzinový třílitr poskytuje výkon 250 kW, doplňuje ho elektromotor a celkový systémový výkon tak může dosahovat až 330 kW. Ve spolupráci s osmistupňovou převodovkou tiptronic se tak lze dostat na spotřebu i pod 3 litry na sto. Samozřejmě u této kategorie automobilů se na tato čísla až tolik nehledí, tam je podstatná spíše dynamika a maximální rychlost, která má hodnotu 250 km/h. Zrychlení z nuly na sto se pak odehraje během 4,9 sekund, což u auta s pohotovostní hmotností 2 370 kilogramů není vůbec špatné.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články